DETALJNE UPUTE ZA NASTAVU SU TU, ALI RODITELJI I DALJE ZBUNJENI; Stipić: / 'Htjeli su riješiti veliki problem s malo ili ništa novca'

Image

Detaljne upute za školu u koroni trebale bi pomoći što manjem broju zaraženih, a mjere je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa bi ravnatelji trebali birati između A, B ili C modela

31.8.2020.
8:47
VOYO logo

Idućeg tjedna počet će nova školska godina što znači da se školarci za vrijeme najveće svjetske pandemije i krize vraćaju u svoje klupe. Bez obzira na to što će škola krenuti "za čas", roditelji su i dalje zbunjeni i ne znaju što čeka njih i njihovu djecu prilikom povratka u školu.

Detaljne upute za školu u koroni trebale bi pomoći što manjem broju zaraženih, a mjere je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa bi ravnatelji trebali birati između A, B ili C modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KLJUČNA PITANJA O POČETKU ŠKOLSKE GODINE: /

Ministar objasnio što nas čeka i kako će sve izgledati: 'Jesen će biti izazovna, s puno sumnjive djece'

Image
KLJUČNA PITANJA O POČETKU ŠKOLSKE GODINE: /

Ministar objasnio što nas čeka i kako će sve izgledati: 'Jesen će biti izazovna, s puno sumnjive djece'

Modeli A, B i C

Model A funkcionirao bi tako da svi učenici idu u školu te se pridržavaju mjera. Kako navodi Dnevnik Nove TV u slučaju da je to nužno jer je u pitanju manjak prostora, škole koje imaju jednu smjenu trebaju imati dvije smjene. U školama gdje se nastava odvija u dvije ili više smjena, treba omogućiti razmak ili održavanje nastave pod maskama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model B je tu ako ne može funkcionirati Model A. Dakle, učenici od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a u starijim razredima učenici se dijele u dvije skupine - jedni rade u školi, drugi rade online, dakle od kuće. Zadnji, Model C predstavlja model u kojem svi učenici nastavu prate online. Ovisno koji model će koristiti, škole su dobile epidemiološke upute i pravila kojih bi se trebalo držati.

Premda je dokument detaljan, nastavnici se pitaju može li to funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola u Zagrebu odlučila se za drugi model

U školi u zagrebačkom naselju Špansko sapuni su već spremni u učionicama. U nekim učionicama će biti drugačiji raspored pa se zato premještaju klupe. Pet stolova ostaje za djecu u boravku dok će ostali jesti u učionici. Učenici od petog do osmog razreda u OŠ Ante Kovačića u Zagrebu odlučili su se za drugi model.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgora moguća varijanta, ali zdravstveno ipak najbolja, da se podijele u skupine pa bi jedna bila u školi tjedan dana, a druga online. Jer tu je bilo metar i pol razmaka, ako ne može onda maske, maske su vrlo nepraktične. Naši učitelji su uvijek malo i volonteri i većina ih ipak to osjeća kao svoje zvanje, a ne samo kao posao", napominje ravnateljica Jadranka Salopek za Dnevnik Nove TV.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod kaže da su ovo rješenja koja smo uzeli od drugih zemalja i da tamo ima dopunski ili zamjenski učitelj te da za to postoji cijena. Smatra da su sastavljači ovog dokumenta htjeli s malo ili ništa novca riješiti veliki problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi model koristit će škola u Bregani

U OŠ Milana Langa na Bregani ide oko 500 učenika te se ta škola odlučila za prvi model. To znači da će svi biti u školi, no da će morati održavati razmak. Ono što ih muči jest, što ionako zajedno putuju.

"Putuju i autobusim i javnim i organiziranim prijevozom. Oni se u tom prijevozu izmiješaju, dolaze pred školu, pa ih onda mi dovodimo u učionice i dijelimo u skupine i onda opet prilikom odlaska iz škole opet se miješaju. To je nelogično", kaže za Dnevnik Nove TV Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji puni pitanja

Ista pitanja muče i roditelje zagrebačkog Bukovca jer njihova djeca moraju putovati jer im je škola nastradala u potresu.

"Svi smo svjesni kolike su gužve kada krene škola, pogotovo tu dolje kod Rebra kad se krene s Bukovca, ja ne znam kako će ti autobusi uopće, ja ne znam uopće kako će to funkcionirati, tako da vjerujem da će to biti svojevrsni kaos i za promet i za roditelje", smatra Ilija Šola, otac učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sprječavanje velike gužve te pitanje prijevoza trebali bi rješavati osnivači škole, a trebalo bi organizirati različito vrijeme dolaska u školu. Podsjetimo, osnivači škola su gradovi i županije. Ivi iz Zagreba nije jasno kada bi joj kći srednjoškolka trebala doći svaki dan u razred kada će ih po 10 minuta puštati u razred. Kaže da ne razumije ništa, kao i većina roditelja. Zagrepčanin Ivica smatra da bi nastava trebala biti online s obzirom na dnevni broj zaraženih. Vida Cik iz Zagreba je majka troje djece pa kaže da nije lako ni djeci ni roditeljima.

"Srednjoškolci se jesu snalazili donekle, jer neke predmete ne možeš sam odraditi, treba ti profesor. A za malenu, ona je treći razred osnovne škole i to sam doista ja s njom morala raditi jer ona nije bila samostalna", napominje Vida Cik iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok čekaju još konkretnih uputa, roditelji su u jedno sigurni - morat će s maskom dovoditi dijete u školu ili vrtić i ujutro djetetu mjeriti temperaturu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo