ministrica Obuljen Koržinek za rtl /

'Stavljanje kulturne baštine u funkciju ekonomskog korištenja nije samo po sebi problem'

'Je li previše turista trebaju procijeniti drugi. Ali, naravno da se trudimo privući što veći broj turista'

8.7.2017.
19:05
VOYO logo

U sezoni u kojoj se nižu rekordi - nikad više putnika u lipnju u Zračnoj luci Franjo Tuđman, nikad više avionom nije stiglo turista u Split - može li Hrvastka izdržati tu navalu gostiju. U program RTL-a uključili smo ministricu kulturu Ninu Obuljen Koržinek.

Javljate se iz Dubrovnika, je li zaista previše turista i kako spasiti hrvatsku baštinu od komercijalizacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li previše turista trebaju procijeniti drugi. Ali, naravno da se trudimo privući što veći broj turista. Što se očuvanje baštine od komercijalizacije tiče, samo stavljanje baštine u fuknciju ekonomskog korištenja nije samo po sebi problem. Problem je ako se to radi bez strategije, bez plana. Mislim da je jedan od najvećih resursa koji imamo upravo kulturna baština.

Sedam kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota upisanih u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine: među njima Eufrazijeva bazilika - kako smo jučer izvjestili ona je postala reklamni pano za lokalng ugostitelja - čiji je to propust?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bila jedna doista vrlo nesretna situacija. Na svu sreću nije došlo do oštećenja spomenika. Nakon što smo upozoreni smo reagirali, izašao je i inspektor, razgovarao s ugostiteljem, shvatio je da je pogriješio i uklonio je reklamu. No, sigurno da je došlo do jednog neprimjerenog korištenja kulturne baštine.

Cijeli razgovor s ministricom pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo