RECENZIJA PRVOG BENDA TOMA PETTYJA / Stara banda je opet na okupu i vraća nas u dane kada je rock'n'roll bio mlad

Image
Foto: Facebook

Pridodamo li tome i da su ga Pearl Jam, u vrijeme najveće slave, „žicali“ da mu budu predgrupa na turneji te činjenicu da je bio članom ultimativne supergrupe Traveling Wilburys (Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison...), postaje jasno da je pred nama glazbenik čiji je status usporediv čak i s onim Brucea Springsteena

23.7.2016.
14:58
Facebook
VOYO logo

MUDCRUTCH: 2 (Reprise/Dancing Bear)

Tom Petty već desetljećima spada među najuglednije američke autore, što je prije nekoliko tjedana potvrdio i novi videospot njegovog benda Mudcrutch koji je režirao Sean Penn, a glavnu ulogu odglumio njegov „kolega po Oscaru“ Anthony Hopkins.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridodamo li tome i da su ga Pearl Jam, u vrijeme najveće slave, „žicali“ da mu budu predgrupa na turneji te činjenicu da je bio članom ultimativne supergrupe Traveling Wilburys (Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison...), postaje jasno kako je pred nama glazbenik čiji je status usporediv čak i s onim Brucea Springsteena.

Mudcrutch, da ne bude zabune, ni u kom slučaju nije njegov „part time band“, neformalni session kojim krati vrijeme između projekata matičnog sastava Heartbreakers, već ponovno okupljanje starih prijatelja koji su početkom sedamdesetih radili prve korake u rock'n'rollu. Prije osam godina nastavili su točno tamo gdje su stali 1975., odnosno na mjestu gdje se stapaju country, blues, rock i power pop, a istim stazama kreću se i na aktualnom albumu „2“. U usporedbi s Heartbreakersima, čiji su Benemont Tench i Mike Campbell i u ovom bendu, Mudcrutch ipak ostavlja nešto slabiji dojam, ponajprije zbog „demokratičnosti“, točnije Pettyjeve želje da  i ostalim članovima dopusti da se okušaju u skladanju. To se pokazalo kao potpuna pogreška u slučaju country poskočice „The Other Side Of The Mountain“ gitarista Toma Leadona zbog kojeg su zazvučali kao Garth Brooks, a  „Beautiful World“ Benemonta Tencha neugodan je podsjetnik na „easy listening“ rock kakav je američki radio do iznemoglosti puštao u sedamdesetima. Petty je zato „dvojku“ obogatio s pet vrlo solidnih i dvije zaista fantastične pjesme: „Dreams Of Flying“ himnični je midtempo usporediv s bilo čim iz fascinantnog opusa Heartbrekersa, dok je „Beautiful Blue“ istinski predivna balada nalik na rijetke suvisle trenutke Eaglesa. Vrijedi spomenuti i kako ova vremešna banda i dalje nevjerojatno gušta u ovim reunionima i kako još uvijek vjeruje u one iste ideale koji su ih prije gotovo pola stoljeća natjerali da uzmu instrumente u ruke. Samim time, „čiča Tomu“ ćete i u 67. godini života povjerovati da još uvijek sanja kako može letjeti i da se, iza svih užasa današnjice, negdje ipak skriva taj „prekrasni svijet“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena: 7,5/10

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo