volonteri u majskim poljanama / Stanovnicima Banovine opet u pomoć priskočili volonteri - do kontejnera u Majskim Poljanama doveli pitku vodu i kanalizaciju

Ako sve prođe prema planu, do sljedećeg vikenda u Majskim Poljanama više nitko neće biti bez vode i kanalizacije

20.3.2021.
21:00
VOYO logo

Više od 80 dana nakon potresa u Petrinji nekoliko obitelji u Majskim Poljanam napokon dobiva vodu i odvodnju na kontejnerima. Ne od države, nego volontera. U akcijama sudjeluje nekoliko udruga i Bad Blue Boysi.

Image
otežano gašenje /

U mjestu kod Petrinje izbio požar: 'Uzrok je najvjerojatnije ljudski faktor. Jako je teško gasiti'

Image
otežano gašenje /

U mjestu kod Petrinje izbio požar: 'Uzrok je najvjerojatnije ljudski faktor. Jako je teško gasiti'

Sljedećeg vikenda u Mjaskim Poljanama svi bi trebali biti zbrinuti 

Ako sve prođe prema planu, do sljedećeg vikenda u Majskim Poljanama više nitko neće biti bez vode i kanalizacije. No, da bi se to što lakše ostvarilo i volonterima je potrebna pomoć.

Šesteročlana obitelj Bjelajac živi u kontenjeru pored njihove uništene kuće. Tamo stoji i kontejner s wc-om i tušem, no od njega do danas nije bilo koristi jer nije bio spojen ni na vodu ni na kanalizaciju. "Jako nam je voda potrebna. Radi suđa, radi veša, velim bez vode ne možemo ništa". kaže Dragana Bjelajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodu uzimaju iz bunara s kantom i tuširaju se u stradaloj kući unatoč strahu od potresa. "Tamo se samo okupamo, al nije ti svejedno kad drmne, a drmne, trese svaki dan", rekao je Stevo Bjelajac.

Stanovnike Majskih Poljana, nevolje i dalje ne zaobilaze. Zbog neispravnog plinskog bojlera sinoć je izgorio kontejner. Srećom gospođa koja je bila u njemu uspjela je pobjeći na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad volontera je ključan za olakšavanje života stanovnika Banovine

Spajanje vode u kojem sudjeluje više od 30 volontera, uvelike će olakšati život ljudima. Volonter Senad Palić kaže da su samo danas uspjeli napraviti tri kontejnera i spojili vodu te kanalizacijski sustav da bi ljudima omogućili dostojan život, u higijenskim uvjetima. "Za danas smo mislili još tri. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti", dodaje.

Radovi će se nastaviti sljedeći vikend. Već u nedjelju nitko u Majskim Poljanam ne bi trerebao imati problema s vodom. "Nakon toga idemo od sela do sela i rješavamo otprilike kako smo rješavali Majske Poljane, svugdje gdje je potrebno spojiti kontejner, kakvu septičku jamu i stvoriti ljudima higijenske i sanitarne uvjete mi ćemo raditi dok ih ne riješimo. Sve nam ovisi o sponzorima i o dobroj volji ljudi", objasnio je volonter Radovan Žepec.

Svi oni koji su ostali bez svojih kuća ovise o pomoći volontera. Oni su na terenu, uvijek spremni pomoći, no uz nešto veću financijsku pomoć, kažu lakše bi se i brže djelovalo dok država kasni s obnovom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo