Sve je domaće / Stanovnici Rudopolja još uvijek peku šljivovicu: 'Vele nema loše rakije i nema loše žene'

Uzgajaju i stoku, prave sir, suše meso...

28.12.2018.
21:01
VOYO logo

U dvorištima diljem Hrvatske došlo je vrijeme za pečenje rakije. Šljive su se davno obrale i u velikim vjedrima stoje u podrumima. U Rudopolju, mjestašcu blizu Plitvica, mještani se sada uz pečenje rakije opuštaju i nazdravljaju za blagdane, a šljivovica će taman biti spremna i za doček Nove godine. 

Sunčani dani na kraju godine izmamili su Ličane u dvorišta gdje se još uvijek peče šljivovica. Čedomir je 500 kilograma šljiva obrao još u rujnu, ali kom je fermentirao sve do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekali smo da malo se skupimo, da ne budem ja sam oko toga kotla. Kad cijela ekipa dođe, malo da pečemo, nešto pojedemo i tako se družimo. Onda je zabavnije i slađe", kazao je Čedomir Kmezić.

Ekipu pomagača i degustatora ove godine rakija je, kažu, iznenadila kvalitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je domaće

"To je prava rakija kad klizi niz grlo, a onda nakon 10 minuta zagrije dolje trbuh i od miline traži drugu", rekao je Kmezić.

Nikica, koji živi i radi u Norveškoj, sada na odmoru svoj kotao premješta po Rudopolju i susjedima peče rakiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalio se nije nitko. Nema loše rakije. Vele nema loše rakije i nema loše žene", kazao je Nikica Kmezić.

Uzgajaju i stoku, prave sir, suše meso. Sve je domaće i u tome je kažu tajna dobrog podnošenja kojeg aperitiva više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Počeo sam je piti kad sam išao prvi razred u školu i pijem non-stop, hvala Bogu evo sam zdrav, a imam sad 81 godinu Koliko popijete dnevno? Pa, nekad po litre, nekad tri frtalja, a nekad kad se odčepi, nekad i litru doćeram. Ali, mogu je podnijet, nosim je, ne padam", rekao je Stojan Nenadić.

U mjestu je sve manje ljudi, ali običaje kažu moraju čuvati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo