STANARI ISPOD PARK-ŠUME CMROK ŽIVE U VELIKOM STRAHU: / 'Nije nam ugodno, klizište je dva, tri metra od prozora naših soba'

Image

Stanari zgrada u Podgaju strahuju zbog klizišta koje je u neposrednu opasnost dovelo imovinu, ali i živote stanara.

5.2.2021.
21:11
VOYO logo

Stanovnici Ulice Podgaj ispod Park-šume Cmrok dvije godine upozoravali su na problem klizišta, zbog čega su se obraćali na brojne adrese, no nažalost bezuspješno. Potres je pogoršao situaciju s klizištem, a Grad Zagreb je jučer pokrenuo sanaciju. "Probudio sam se, otišao u vrt i doživio šok. Golem komad armiranog betona dokotrljao se odozgo s gradilišta i prevalio preko žičane ograde. Da je nije bilo, mogao mi je završiti na terasi", opisao je za Večernji listDarko Pulić, stanar zgrade u Ulici Podgaj, koja se nalazi podno Park-šume Cmrok.

Kome se obratiti?

Dodao je kako je to bio tek početak problema stanara zgrada u Podgaju, na brojevima 41, 43, 45 i 47, gdje se u studenom 2019. godine aktiviralo klizište koje je u međuvremenu naraslo te im sada predstavlja opasnost za imovinu, ali i njihove živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nam ugodno. Živim u suterenu sa suprugom i dvoje djece, a klizište je na dva, tri metra od prozora naših soba. Nisam jedini, u zgradi su još tri obitelji s malom djecom", rekao je Luka Vrga, predstavnik stanara kućnog broja 43, koji se nalazi direktno na udaru.

Kako navodi Večernji, susjedi su se po nastanku problema obratili vlasnicima zemljišta koje su zamolili da nešto poduzmu, a nakon što oni nisu poduzeli ništa, obratili su se Gradskom uredu za graditeljstvo koje je na očevid izašlo lani u siječnju. Gradski ured utvrdio je aktivaciju klizišta dimenzija 80x50 metara o čemu su obavijestili investitore i Državni inspektorat. S obzirom da nije bilo nikakva pomaka, stanari su se u travnju ponovno obratili Gradu koji im je odgovorio da se klizište nalazi na privatnoj parceli za koju oni nisu nadležni. Nakon toga, javili su se i Državnom inspektoratu koji im je odgovorio da problem nije u njihovu djelokrugu i da će javiti nadležnim institucijama, a od kojih nikada nisu dobili odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
[VIDEO] VELIKO KLIZIŠTE ZATRPALO GLAVNU CESTU ŽUPANIJE: /

'Zemlja se odronula točno od mjesta na kojem je naše odlagalište otpada'

Image
[VIDEO] VELIKO KLIZIŠTE ZATRPALO GLAVNU CESTU ŽUPANIJE: /

'Zemlja se odronula točno od mjesta na kojem je naše odlagalište otpada'

Aktivacija klizišta, problemi s bujicama blatne vode...

Osim problema sa klizištem koje je u međuvremenu naraslo, stanari Podgaja bore se i s bujicama blatne vode koje za velikih kiša poplavljuju dio stanova. Prošlogodišnji potres koji se dogodio u prosincu dodatno je pogoršao klizište, nakon čega su stanari pozvali policiju koja je utvrdila aktivaciju klizišta "neodređenih dimenzija, čija se nožica nalazi dva metra od zgrade".

Pročelnik gradskog Ureda za graditeljstvo, Dinko Bilić, dopisom se obratio stanarima utvrdivši da je potrebna hitna sanacija. U slučaj su se uključili i nezavisni zastupnici Marijana Sumpor i Tihomir Milovac, koji su zatražili uvođenje na dnevni red ovotjedne sjednice hitnu sanaciju, ali Grad je njihov prijedlog odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tlo se pokrenulo niz brežuljak na kojem se gradi na parcelama u park-šumi, odnosno zaštićenoj zoni Z 2", rekla je Marijana Sumpor, a Milovac je dodao da je direktno ugroženo oko 60 stanovnika Podgaja. "Situacija je kritična. Netko je morao dati dozvolu za gradnju u zelenoj zoni, a sada od vlasnika zemljišta treba tražiti odštetu", rekao je Milovac.

Premda je Grad odbio njihov prijedlog, pokrenuo je akciju sanacije. "Klizište je nastalo kao posljedica krčenja šume i izvođenja građevinskih zemljanih radova protivno Zakonu o gradnji", ističe u priopćenju pročelnik Bilić. Jučer su na teren u Podgaj stigla trojica radnika s bagerom, a jedan od investitora stigao je na sastanak sa stanarimaTako su na teren u Podgaj jučer došla trojica radnika s bagerom, no nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo