šest najboljih /

Srednjoškolci će se natjecati za nagrade ISABS-a u biologiji, kemiji i genetici

Image
Foto: Ilustracija/Borna Filic/PIXSELL

Na kongresu u Dubrovniku sudjelovat će brojni ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, među kojima i pet nobelovaca i sedam kandidata za Nobelovu nagradu

10.4.2017.
23:12
Ilustracija/Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti - ISABS (International Society for Applied Biological Sciences) nagradit će šest najboljih hrvatskih srednjoškolaca za njihove radove (eseje) u području biologije čovjeka, kemije i genetike, a prestižne nagrade "The ISABS Future Scientist Award" bit će im dodijeljene 21. lipnja na jubilarnoj - 10. konferenciji ISABS-a što će se održati u Dubrovniku od 19. do 24. lipnja.  

Na kongresu u Dubrovniku sudjelovat će brojni ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, među kojima i pet nobelovaca i sedam kandidata za Nobelovu nagradu, s kojima će se družiti i nagrađeni hrvatski srednjoškolci, istaknuo je predsjednik ISABS-a i predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti prof. dr. DraganPrimorac u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje je najavio i predstavio jubilarni kongres i natjecanje za srednjoškolce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac je izvijestio da je Znanstveni odbora ISABS-a, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO), odlučio nagraditi najbolje radove (eseje) šest učenika srednjih škola Republike Hrvatske iz područja biologije čovjeka, kemije i genetike i zato raspisati natječaj za prijavu učeničkih radova. Istaknuo je da će selekcijski postupak provesti ugledni svjetski i hrvatski znanstvenici, a nagrađeni će moći sudjelovati na svečanosti otvaranja konferencije, u radu svih sekcija konferencije uključujući i sekciju tijekom koje će dobitnici Nobelove nagrade održati predavanja. Nagrade će im pak biti uručene tijekom posebne ceremonije za vrijeme održavanja ISABS-ove svečane večere 21. lipnja na kojoj će sudjelovati svi pozvani predavači i sudionici skupa, a ISABS će prigodno nagraditi i mentore učenika.

Poruka konferencije : uz prirodne ljepote, Hrvatska ima i znanstvenu izvrsnost koja se cijeni   

Jubilarna konferencija - "The Tenth ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine" posvećena je novim iskoracima u medicini, forenzici i antropološkoj genetici, a njezini organizatori su ISABS i vodeća američka zdravstvena institucija Klinika Mayo, partner institucija je Američka Akademija za forenzične znanosti, vodeća svjetska forenzična organizacija koja, rekao je Primorac, okuplja sedam i pol tisuća najutjecajnijih stručnjaka iz područja forenzičnih znanosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac je rekao kako se očekuje da će na konferenciji sudjelovati više od pola tisuće sudionika iz 45 zemalja, glavne teme o kojima će razgovarati bit će personalizirana i regenerativna medicina, novi iskoraci u liječenju karcinoma, stanična i genska terapija, farmakogenomika, molekularna dijagnostika, mikrobiom, te antropološka i forenzička genetika, a predavanja će održati 55 vodećih svjetskih znanstvenika.

Ustvrdio je kako će bitna poruka konferencije biti da Hrvatska, uz prirodne ljepote, ima i znanstvenu izvrsnost koja se cijeni.

Učiti, učiti, učiti i... samo učiti

Na konferenciji će aktivno sudjelovati i svjetski poznati antropolog i glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Pavao Rudan koji je mladima poručio da trebaju "učiti, učiti, učiti i.... samo učiti" jer su, uvjeren je, znanje, znanost, kultura i retorika, temelj razvitak svakoga društva.

S uvjerenjem kako je važno poticati mlade da se još u školskim klupama bave znanošću, natječaj za srednjoškolce za ISABS-ove nagrade pozdravili su ravnateljica AZOO-a JadrankaŽarković- Pečenković i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavo Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Žarković-Pečenković podsjetila je da AZOO na godišnjoj razini organizira 33 natjecanja po različitim područjima i smotre na kojima je tijekom prošle godine sudjelovalo 122 tisuće učenika, među kojima i 35 tisuća srednjoškolaca. Smatra kako će ova ISABS-ova akcija potaknuti brojne mlade ljude da se odluče baviti znanošću.

Ministar Barišić ocijenio je kako je jubilarni kongres ISAB-a važan događaj i na svjetskoj razini, a smatra da je posebno važno što će na kongresu sudjelovati i srednjoškolci. S tim u vezi istaknuo je kako je potpora darovitoj djeci jedna od ključnih zadaća obrazovnoga sustava, te da je Ministarstvo ove godine utrostručilo novac za individualizirani pristup odgoju i obrazovanju, odnosno s prošlogodišnjih 200 tisuća kuna na 600 tisuća kuna, a novac iz europskih fondova za tu namjenu je čak udesetorustručen - s milijun na deset milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo