Sramota! Toliko gladnih, a spaljeno 10 tona tune!

Velik broj gladnih usta hranu traži po kontejnerima za smeće, dok je istovremeno 10 tona tune uzgojene na Jadranu zapaljeno u Drnišu zbog zakona da na tržište ne smiju tune teže od 30 kilograma!

18.2.2010.
14:08
VOYO logo

Velika količina tune tvrtke Drvenik zapaljena je jer je zakonom određeno da se tuna ne smije plasirati na tržište ako je teža od 30 kilograma. Određuju to hrvatski propisi, koji su u skladu s međunarodnim zakonom.

Naime, radi se o zaštiti nedorasle ribe, jednoj od najvažnijih mjera za očuvanje ribljeg bogatstva u našem moru. Pojasnio je to za Slobodnu Dalmaciju dr. Ivan Katavić, redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu i znanstveni savjetnik Oceanografskog instituta te voditelj Pregovaračkog tima za ulazak RH u EU za poglavlje ribarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih godinu dana to je uobičajena praksa u svim tunogojilištima, a Franko Nadilo, zaposlenik u tvrtki Mergi optimi, koja pruža usluge Drvenik tuni u izlovu, posvjedočio je i da je ovo bila najveća zapaljena količina dosad.

Dodaje kako je nemoguće tijekom izlova ocijeniti točnu težinu, te je pritom istaknuo da hrvatska tuna posljednjih godina teško doseže 30 kilograma jer se hrani inćunima i srdelama, a ne masnim haringama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo