na otoku / Sramota hrvatskog turizma! Gost snimio konobaricu kako ulijeva vodu iz slavine u boce Jane...

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon povratka iz toaleta sve je, kaže, odlučio i fotografirati mobitelom. Ponovno je zatekao uredno posložene boce koje su čekale na punjenje

7.10.2022.
9:57
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Prema riječima čitatelja Slobodne Dalmacije, scena iz poznatog restorana na otoku Lastovu natjerala ga je da posumnja u ono što pije i, naravno, na koncu plaća.

"Bio sam s jednom grupom u konobi koju često posjećujem tijekom ljeta i sezone. U jednom trenutku morao sam do WC-a, da bih, prolazeći pokraj šanka, vidio konobaricu kako u boce Jane od jedne litre ulijeva vodu iz slavine. Bilo je uredno posloženo nekih sedam-osam boca", ispričao je čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je zaposlenica restorana vidjela da je gledam i da sam malo šokiran, nasmijala se i rekla: "'Rakija, rakija!' Naravno da nije bilo riječi o rakiji, jer ona ne curi iz špine. Valjda me moje oči i zdrava pamet toliko služe".

Nakon povratka iz toaleta sve je, kaže, odlučio i fotografirati mobitelom. Ponovno je zatekao uredno posložene boce koje su čekale na punjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je za mene vrhunska sramota. Jednom riječju, prijevara, sitno kokošarenje, otimanje ljudima koji su tu došli na odmor, u goste. Nikad im dosta, iako su zarade na hrani i piću astronomske", smatra čitatelj.

Image
meka prostitucije /

Uz bogatu turističku ponudu, cvjeta i ilegalni seks turizam: 'Nije to ništa posebno u odnosu na druge...'

Image
meka prostitucije /

Uz bogatu turističku ponudu, cvjeta i ilegalni seks turizam: 'Nije to ništa posebno u odnosu na druge...'

Slobodna Dalmacija je kontaktirala i jednog od vlasnika lokala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konoba je u sklopu naše kuće, imamo šank, i točno je da ulijevamo vodu u te boce, ali ne iz špine, nego iz plastike od 7, 6 litara, Jana, Cetina, ali za nas. Nas je svaki dan za ručkom 10 do 12, što članova obitelji, što osoblja, a voda na Lastovu nije za piće jer je puna klora i kamenca".

"Ako je netko vidio da prodajemo tu vodu, onda je to druga priča. To je isljučivo za nas, a mi odmah do šanka imamo naš hladnjak, gdje hladimo tu vodu i mi to pijemo", kaže vlasnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema šanse da varamo svoje goste. Kažem, da je netko vidio da je dobio otvorenu bocu, to bi bila druga priča. Obiteljska je kuća, mi preko dana nalijemo te boce koje su već istrošene, iz boca od sedam litara i to držimo za nas", dodaje.

Na pitanje postoji mogućnost da osoblje to radilo mimo vlasnika, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma nema šanse. Mi smo svi iz obitelji. Ja sam objasnio o čemu se radi, mi nemamo objekt koji van kuće, to je jedna teraca u sklopu kuće, taj šank do ulaza u kuću; kad je osoblje slobodno, oni to napune. Tko bi bio blesav da puni boce da neko vidi?! To je stvarno bez veze. Špina u sudoperu je plitko da ne može boca stati, već s lijevkom iz plastike moramo lijevati za nas. Imali smo i problema s crijevnim bolestima, tako da se ne ne želimo igrati".

"Pravilnikom o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama propisano je da se navedene vode stavljaju na tržište samo kao pretpakirana hrana, odnosno da ambalaža u koju se puni voda mora biti zatvorena na način da se izbjegne bilo kakva mogućnost patvorenja ili onečišćenja vode", odgovorili su iz Inspektorata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ako inspektor utvrdi da se u originalne boce toči voda iz slavine, rješenjem će zabraniti stavljanje takve vode na tržište te će protiv odgovornog subjekta u poslovanju s hranom pokrenuti prekršajni postupak. Propisane kazne za prijevaru potrošača na ovaj način su od 50.000 do 100.000 kuna za pravnu osobu koja dovodi u zabludu potrošača, a za odgovornu u pravnoj osobi, kao i za fizičku osobu, kazna je od 5000 do 10.000 kuna.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo