NOVE PLAĆE U ZDRAVSTVU / Spremačicama povećanje od 170, medicinskim sestrama 80 eura više: 'Ne cijeni se razina školovanja'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto

9.1.2024.
11:08
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Ravnatelji Kliničkih bolničkih centara trebali bi u travnju dobiti povišicu od 475 eura bruto, odnosno s dosadašnjih 4629 eura plaće će im porasti na 5104 eura, odnosno za 10 posto. Riječ je o prijedlogu nove Vladine Uredbe o koeficijentima, piše u utorak Jutarnji list.

Povećanje koeficijenata kreće se od pet posto za neke nezdravstvene radnike pa do najviših 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Uredba još nije javno dostupna

Tako će, primjerice, bruto plaća glavne sestre OHBP-a porasti za sedam posto, a doktora medicine specijalista za samo pet posto, s 3250 na 3418 eura bruto. Naravno, treba napomenuti da je ovdje riječ o osnovnoj plaći, za osmosatno radno vrijeme bez dežurstava i pripravnosti.

Image
NOVI NAMETI NA POMOLU? /

Ministar komentirao rast plaća pa se dotaknuo još jedne važne teme: 'Vlada se ne boji uvesti porez na nekretnine'

Image
NOVI NAMETI NA POMOLU? /

Ministar komentirao rast plaća pa se dotaknuo još jedne važne teme: 'Vlada se ne boji uvesti porez na nekretnine'

Nova Uredba o koeficijentima još uvijek nije javno dostupna, odnosno liječnici, sestre i nezdravstveno osoblje, odnosno njihovi predstavnici još uvijek nisu dobili na uvid izračune, ali ono što su imali prilike vidjeti kod njih je izazvalo nezadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik sindikata razočaran

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak duboko je razočaran prijedlogom koji je dobio na uvid i napominje kako još nisu dobili podatke za nezdravstveno osoblje, ali da generalno gotovo nitko ne može biti zadovoljan.

"Prijedlog nije dobar, koeficijenti nisu dostatno podignuti. Živimo u vremenu velike inflacije, a da ne govorimo koliko je nepravedno napravljen raspored koeficijenata prema stručnim spremama. Uopće se ne cijeni razina školovanja", govori Topolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremačicama povećanje od 170, medicinskim sestrama 80 eura

Kao primjer navodi podatak da će spremačica dobiti povećanje od 170, a medicinska sestra od 80 eura, dok će prvostupnica dobiti samo 90 eura. Topolnjak dodaje da u tom povećanju nisu uračunate noćne smjene niti vikendi. Navodi da bi medicinske sestre imale plaću oko 1200 eura, a prvostupnice 1300 eura.

Iako još nema sve podatke o nezdravstvenim radnicima, Topolnjak kaže da su iznimno nezadovoljni jer oni sa srednjom stručnom spremom imaju pet posto veći koeficijent u odnosu na visoko kvalificirane radnike, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Političari se hvale: Rast plaća nije predizborni trik! Koliko će rasti? Napravili smo računicu za 4 najveća grada

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo