NOVI NAMETI NA POMOLU? / Ministar komentirao rast plaća pa se dotaknuo još jedne važne teme: 'Vlada se ne boji uvesti porez na nekretnine'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Konkretni iznosi, ovise o jako puno čimbenika, primjerice koliko tko ima djece

5.1.2024.
7:31
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac komentirao je za HTV-a rast plaća, ali i mogućnost uvođenja poreza na nekretnine.

Od 302 jedinice lokalne samouprave, koje su imale prirez, Primorac je kazao da su 242 jedinice lokalne samouprave odlučile da neće kompenzirati gubitak prireza, povećanjem stopa na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači, preko 80 posto jedinica lokalne samouprave odlučilo je podržati na ovaj način reformski iskorak Vlade i tako pokazati kako se ne radi o "kvazireformi, prelijevati iz šupljega u prazno".

Image
'ovo je ozbiljno povećanje' /

Plenković o novim zakonskim okvirima: 'Svima će rasti plaće, imamo i povijesnu reformu'

Image
'ovo je ozbiljno povećanje' /

Plenković o novim zakonskim okvirima: 'Svima će rasti plaće, imamo i povijesnu reformu'

Konkretni iznosi, ovise o jako puno čimbenika, primjerice koliko tko ima djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da je samo osam jedinica lokalne samouprave, koje su smanjile porezno rasterećenje i koje su djelomično odlučile kompenzirati prirez, a 234 jedinice lokalne samouprave su u potpunosti odustale od prireza. Mislim da je to ispravna odluka", rekao je. 

Dodao je da je Vlada povećala iznos osnovnog osobnog odbitka, povećala je iznos odbitka za uzdržavane članove obitelji, a jedinice lokalne samouprave imaju autonomiju i imaju odgovornost za utvrđivanje stope poreza na dohodak u skladu sa svojim mogućnostima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedine jedinice lokalne samouprave, najviše njih u priobalju, gubitak prireza nadoknadili su povećanjem poreza na kuće za odmor.

POGLEDAJTE VIDEO: Vlada najavila porezne izmjene, a matematičar Toni Milun za RTL izračunao koliko će nam rasti plaće u praksi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne boje se poreza na nekretnine

Ministar financija je istaknuo da se Vlada ne boji uvesti porez na nekretnine. Kazao je da se o tome vode razgovori te dodao kako je Vlada povećala gornju granicu poreza kuća za odmor.

"Koji se sada može utvrditi de facto do razine od pet eura po četvornom metru. Dakle, svaka građevina, odnosno dio građevine prema zakonu kojim se definira i porez na kuće za odmor, se oporezuje porezom na kuće za odmor. Znači, svaka građevina, odnosno dio građevine koji se ne koriste trajno ili u koje nisu u dugoročnom najmu, također podliježu tome porezu", poručio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako imate nekretnine koje nisu u trajnom najmu ili u kojima ne živite, te nekretnine već sada podliježu takvom porezu. Iako se on ne zove onako kako bi se trebao zvati, zove se porez na kuće za odmor i upravo zbog toga što je potrebno napraviti dodatan zahvat u tome sustavu je prije nekoliko godina bio i poticaj da se taj sustav reformira. Nažalost, taj pokušaj je propao, ali to ne znači da mi nismo opteretili ni na koji način nekretnine", kazao je Primorac.

"Imate komunalni doprinos, imate spomeničku rentu, imate i komunalnu naknadu, pa i porez na kuće za odmor. I sada je potrebno cjelovito sagledati te sve elemente i odlučiti što će se dalje činiti", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo