apsurdni koeficijenti / Veće plaće glavnim tajnicima nego ministrima? Ako prijedlog prođe, ne gine im prosječna plaća od preko 3200 eura

Image
Foto: Ilustracija/Davorin Višnjić/PIXSELL

Oni koji su potpredsjednici Vlade imaju oko 2800 eura, a među njima prednjači potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, sa 3059 eura

4.1.2024.
7:33
Ilustracija/Davorin Višnjić/PIXSELL
VOYO logo

Glavni tajnici koordiniraju rad ministarstava, podređeni su ministrima i formalno za taj posao treba natječaj, iako ministri uglavnom znaju koga žele na toj funkciji.

Ti glavni tajnici od sada će imati višu plaću od bilo kojeg ministra, potpredsjednika Vlade, pa čak i premijera Andreja Plenkovića. Apsurdna je to posljedica prijedloga koeficijenata za državne službenike, koji bi trebao ići u primjenu već tijekom ožujka sukladno novom zakonu o plaćama u državnoj službi, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog koeficijenata prvi je objavio Jutarnji list, a u Ministarstvu uprave i pravosuđa potvrdili su da je to tek jedan od prijedloga za raspravu sa sindikatima, ali i da bi neki rukovodeći službenici trebali po visini plaće preteći svoje šefove.

Image
'Sve će biti na vrijeme' /

Plenković otkrio kada će rasti plaće, ali i kada neće biti parlamentarni izbori

Image
'Sve će biti na vrijeme' /

Plenković otkrio kada će rasti plaće, ali i kada neće biti parlamentarni izbori

Veće plaće i ravnateljima uprava, ali ne i državnim tajnicima

Tako bi glavni tajnici trebali imati prosječnu neto plaću od 3220 eura dok premijer Andrej Plenković, primjerice, s olakšicom za troje malodobne djece ima prijavljenu plaću od 3195 eura. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je predložio koeficijente, ima plaću od 2405 eura. Najnižu plaću u Vladi ima ministrica turizma Nikolina Brnjac, koja zarađuje 2353 eura, a u prosjeku su ministarske plaće oko 2500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su potpredsjednici Vlade imaju oko 2800 eura, a među njima prednjači potpredsjednik Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, sa 3059 eura.

Više plaće od ministara imat će i ravnatelji uprava, nekadašnji pomoćnici ministara, koji će po novome imati prosječne plaće od oko 3000 eura. Čak će i neki glavni i posebni savjetnici ministara imati više plaće od njih jer je po novom predviđena plaća od oko 2780 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kao osobe koje su politički postavljene odmah ispod ministara su državni tajnici, koji imaju plaće od 2300 eura. Niti njima plaće neće rasti, pa će i ravnatelji uprava, kojima su nadređeni, imati veću plaću i od njih i od ministara.

POGLEDAJTE VIDEO: Službenici na sudovima prosvjedovali dva mjeseca, a koeficijenti im rastu tek tri posto: 'Ništa što su obećali neće ispuniti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo