pali za 8 mjesta /

Šprajc o Doing Business: 'Reforme koje je dosad poduzela Vlada nisu nikog zaustavile u odlasku jer nikakvih reformi nije ni bilo'

Doing business, listu svjetske banke o regulativi poslovanja na kojoj se Hrvatska nalazi na 51. mjestu, pad je to za osam mjesta u odnosu na prošlu godinu, a sama ministrica gospodarstva Martina Dalić najavljivala je rast za devet mjesta

6.12.2017.
22:30
VOYO logo

Dakle, nije šija nego vrat, ali nije to jedini projekt koji je trenutno u zastoju, i bez Pelješkog mosta, samo u energetici stoji ili je propalo oko 2 milijarde eura investicija.

U turizmu stoje isto tako blokirane milijarde, a riječ je o velikim domaćim i svjetskim kompanijama, a ako je tako velikima kako li je onda tek malima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto tako da smo nedavno opet  pali na ljestvici Doing business i to za osam mjesta. Ne samo to, među ekonomskim slobodama smo među zadnjima u Europi, pokazala je to i nekidan predstavljena analiza Hrvatske udruge poslodavaca. 

A ako nema ekonomskih sloboda nema ni ni dobrog biznisa, ako nema dobrog biznisa nema ni dobrih plaća, a ako nema dobrih plaća, onda ima 100.000 iseljenih u dvije godine. Reforme koje je dosad poduzela Vlada Andreja Plenkovića nisu nikog zaustavile u odlasku, jer nikakvih reformi  nije ni bilo, ali hoće li ih konačno biti, za koju minutu pitat ćemo potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj ured uskoro će postati bogatiji za četiri nova radnika. Mali i srednji poduzetnici pomažu pri porastu zaposlenosti. Zbog njih smo prošle godini bili u samom europskom vrhu i to je to. Sve ostalo više je problematično, nego pohvalno. Problemi za poduzetnike kreću od već kod samog registriranja imena tvrtke.

"Zna se dogoditi da jedan službenik odobri naziv firme, pa recimo oduži se proces otvaranja firme, rezervacija imena istekne, odete ponovno i ne odobre vam to isto ime koje ste zatražili", kazao je Nikola Biondić iz tvrtke TalentLyft.

"Imali smo situaciju da smo od Agencije za zaštitu osobnih podataka tražili odgovor na jedno naše pitanje, čekali smo ga skoro dva mjeseca. Hamag micro radi hvalevrijednu stvar da daje sredstva iz EU tvrtkama u RH. Nakon što ta sredstva dobijete onda s susretnete s tim birokratskim problemimda gdje na odgovore čekate jako dugo."

U Hrvatskoj vas razlika između velikog i malog slova može stajati 50 tisuća kuna kazne od Porezne uprave, a za višak od 85 kuna u blagajni pošalju čestitku na iznos od 10.000 kuna. Sudbina je to ove murterske pekare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Računi su uredno fiskalizirani i u prometu su blagajne i državna riznica nije oštećena niti za jednu lipu i to je apsurd", rekao je Viktor Banov, računovođa kažnjenog vlasnika pekarnice.

Sve probleme poduzetnika teško je nabrojati, a svi oni stanu u jedno - Doing business - listu svjetske banke o regulativi poslovanja na kojoj se Hrvatska nalazi na 51. mjestu, pad je to za osam mjesta u odnosu na prošlu godinu. A sama ministrica gospodarstva Martina Dalić najavljivala je rast za devet mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da Vlada premijera Plenkovića i ministrice Dalić koja je odgovorna nije poduzela te ključne reforme, jedino je bila porezna reforma kao takva koja je odrađena, njezini efekti su kratočno na Doing business. Drugi ne stoje, oni rade reforme, unapređuju svoje stanje i rastu", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

HUP-ov pokazatelj rezultata reformi pokazuje da idemo na bolje. Prvi je to pozitivni pomak od 2013. Ali i dalje je to najlošije u usporedbi s 11 država koje su posljednje ušle u Europsku uniju. Skor Hrvatske je 36, Slovenije duplo veći, a najbolja je Estonija sa skorom 65. Zato je iz HUP-a političarima poslano važno upozorenje.

"Gospodo političari. I vi koji ste na vlasti i vi koji ste u opoziciji počnite se baviti bitnim stvarima", pozvala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji koja je u razdoblju od 2010. do 2016. zabilježila pad gospodarstva za 1,4 posto, dok su neke zemlje rasle i preko 20 posto. Po ekonomskim slobodama među zadnjima smo u Europi, gori su jedino Slovenci i Grci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnik s početka priče kaže, ako se nastavi ovim putem postat će jedan od onih koji se spakirao i otišao u bijeli svijet. Takvih je u zadnje dvije godine bilo 100 tisuća. Investitori ih, kaže, odbijaju samo zato što su iz Hrvatske!

"Predstavimo naš proizvod i kad saznaju da smo iz Hrvatske prestaju poslovati s nama, pokušavaju naći alternativu. Najčešće čujemo super je tim, super je ideja i provedba, ali iz Hrvatske ste. Ne. Ne vjeruju bankama i ne vjeruju pravosuđu", prepričao je Nikola Biondić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo su to područja koja vape za reformama

A mi se još pitamo što je s novim Zakonom o plaćama, Zakonom o državnoj upravi. Zdravstvenom i obrazovnom sustavu samo što nije odzvonilo.

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo