ŠPRAJC KOMENTIRAO SEIZMOLOGE: / 'Neizmjerno su zahvalni Vladi, ostavila im je instrumente njihova utemeljitelja'

Image
Foto: RTL

Hrvatska trenutno ima 17 seizmografa i osam akcelerografa. U nabavi uskoro stiže po 20 i jednih i drugih, a seizmolozi s PMF-a kažu da je potrebno najmanje 100 i jednih i drugih

6.1.2021.
17:18
RTL
VOYO logo

Stručnjaci Seizmološke službe koji mjere snagu potresa i snimaju stanje u našem podzemlju nekidan su se "pohvalili" da raspolažu mjernim instrumentima još iz 1908. godine. Kažu da su neizmjerno zahvalni Vladi i ministarstvu što im je ostavila instrumente s kojima je radio još njihov utemeljitelj Andrija Mohorovičić, ironično je istaknuo Zoran Šprajc u RTL-ovu Direktu.

Ne koriste ih nego drže kao izložbeni primjerak u vitrinama. "To je jedan od triju uređaja koje je Mohorovičić donio u Zagreb 1908. Ovo je najmanji, imamo i ovaj drugi, veći. Oni su naša kulturna baština i jako smo ponosni na njih", rekao je Tomislav Fiket, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe, PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik nedostatak dvaju temeljnih alata

Imaju i instrumente stare "samo" 20 godina, a ni nakon zagrebačkog potresa u ožujku resorno ministarstvo nije odobrilo sredstva kojima bi se mogli bolje opremiti i preciznije mjeriti podrhtavanje tla. Dva su temeljna aparata za mjerenje - seizmograf i akcelerograf. Jedni mjere slabije, drugi jače vibracije tla.

Hrvatska trenutno ima 17 komada seizmografa, akcelerografa osam. U nabavi uskoro stiže po 20 i jednih i drugih. Seizmolozi s PMF-a kažu da je potrebno najmanje 100 i jednih i drugih. "Znači najmanje stotinu. Realno gledajući, trebali bi biti postavljeni na svim objektima od nacionalne važnosti, na muzejima ili višim zgradama u hrvatskoj kao što je to praksa u svijetu", poručio je Fiket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo