SVE ZBOG OMIKRONA / Ogorčena Hrvatica već danima zarobljena u samoizolaciji: ‘Cijepljena sam i preboljela koronu, a muči me jedna stvar'

Image
Foto: Shutterstock

Jedna je Splićanka završila u samoizolaciji iako je preboljela zarazu, dvaput je cijepljena, a test nakon leta je bio negativan

15.12.2021.
20:51
Shutterstock
VOYO logo

Jedna se Hrvatica vraćala kući u Split letom iz Frankfurta. Dvaput je cijepljena nakon što je preboljela covid-19, no svejedno je završila u 14-dnevnoj izolaciji. Naime, na njenom letu, 6. prosinca, bila su i dva putnika koji su se vraćali iz Južnoafričke Republike. Epidemiolozi sumnjaju da su oni zaraženi omikron sojem.

Iako su obojica odmah po slijetanju dobila pozitivan nalaz testiranja na koronavirus, nju je dežurna epidemiologinja nazvala tek 10. prosinca popodne te joj objasnila situaciju. Morala je u izolaciju iako je cijepljena i preboljela je zarazu, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI SOJ U HRVATSKOJ /

Obratite pozornost: Ako imate neki od ovih pet simptoma, moguće je da ste zaraženi omikronom!

Image
NOVI SOJ U HRVATSKOJ /

Obratite pozornost: Ako imate neki od ovih pet simptoma, moguće je da ste zaraženi omikronom!

Čami u samoizolaciji

Dan nakon poziva je otišla na PCR testiranje, čiji je nalaz bio negativan. Epidemiologinja joj je obećala da će joj se javiti kada uzorci putnika iz JAR-a budu sekvencionirani te dodala da će moći izaći iz izolacije tek ako nalazi pokažu da nije riječ o omikronu.

Izolirana žena tvrdi da je od 6. prosinca, kad je sletjela, do 10. prosinca, kad su joj javili da mora u samoizolaciju, bila u kontaktu "sa stotinu ljudi". Nije joj jasno ni da struci treba toliko vremena da otkriju ima li "sumnjivi dvojac" omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je omikron vrlo zarazna varijanta, morali smo donijeti mjere predostrožnosti. Što se tiče sekvencioniranja, to je postupak koji traje i do 10 dana i ne možemo utjecati na to da se obavi brže", objasnila je ravnateljica Županijskog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin.

'Nije nikog ugrozila'

No, s obzirom da je žena, ne znajući da je bila izložena zarazi, bila u kontaktu s mnogo ljudi, nameće se pitanje je li koga ugrozila?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije, budući da je njezin test od subote 11. prosinca bio negativan, što znači da nije bila zarazna. Ponovni PCR test treba napraviti prije izlaska iz izolacije i to samo ako se kod putnika iz JAR-a utvrdi omikron soj. Ako bude delta, izolaciju će prekinuti, moći će se vratiti normalnom životu i neće se trebati ponovno testirati. Mi smo već i prije imali jednu sumnju na omikron, ali je čovjek imao delta soj i svi oni koji su ostvarili kontakt s njim izišli su iz izolacije", pojasnila je Karin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo