SPLIĆANI DUBINSKI ZABRINUTI, MARJAN JE OSAKAĆEN: / 'Kad sam ušla u šumu došlo mi je da plačem, izgubio je dušu'

Image
Foto: Pixsell

Splićani su ostali iznenađeni nakon otvaranja sjevernog dijela splitskog Marjana velikim hrpama balvana uz cestu i značajno promijenjenim izgledom

5.4.2019.
14:45
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je sjeverni dio splitskog Marjana bio zatvoren gotovo dva tjedna, jer je bila u tijeku sječa 7000 potkornjakom zaraženih stabala u park-šumi, mnogi su Splićani ostali iznenađeni kada su vidjeli velike hrpe balvana uz cestu i značajno promijenjen izgled, piše Slobodna Dalmacija. Osim toga, budući da su neki dijelovi prilično prorijeđeni s obje strane ceste, jačina bure će biti izraženija.

"Kad sam ušla u šumu došlo mi je da plačem. Jedva sam dočekala da tu napokon ponovno mogu trčati, ali situacija me je, iskreno, šokirala. Ovo je užas, sve je ošišano i ovo više nije naš Marjan", rekla je razočarana Sabina, jedna od mnogih koji su jedva dočekali otvorenje Marjana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simeon Rajnović, sportaš koji je na Marjanu u prosjeku tri puta tjedno i sentimentalno je vezan za njega, izrazio je strah da će Marjan izgubiti dušu. "Marjan će izgubiti dušu, postat će kao Žnjan na kojem silom prilika ponekad napravim đir. Bojim se da Marjan neće više biti kao prije, ali koristit ću ga i dalje, pa i ovako 'osakaćenog'."

Sađenje novih stabala

I dok se trebalo riješiti borova zaraženih potkornjakom, dr. Joško Kalilić uvjerava da će uskoro započeti i sađenje novih stabala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došao je potkornjak, trebalo se riješiti borova koje je napao, sad je šuma malo prorijeđena i uskoro će nastupiti faza sađenja novih stabala. Treba reći i to da je Marjan u prošlosti bio pregusto zasađen, a neka stabla su samonikla, što je dodatno pridonijelo gustoći. Park-šuma će sada dobiti nešto drukčiji izgled, ali vjerujem da će sve biti dobro.

Na prvu je stanje malo ružno vidjeti, ali volonteri čiste redovito, evo i ove subote imamo volontersku akciju. Bilo bi dobro kada bi, kada dođe faza sadnje, svaka splitska obitelj poklonila jednu sadnicu. To nije skupo, a simbolično je i time će svi sudjelovati u obnovi Marjana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od vraćanja nametnika

Neki strahuju od zloporaba ove situacije za nove projekte koji ne bi koristili Splićanima, a neki se boje i da se nametnik ponovno ne vrati. "I ova posječena stabla je netko davno zasadio, tako da se naš Marjan može ponovno obnoviti, ali će za to trebati stotine godina. Jedino me je strah da nije negdje ostalo koje zaraženo stablo s kojeg će se potkornjak i nakon sječe nastaviti širiti", rekao je Srđan Štambuk za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo