Špijune će nadzirati sin Ljilje Vokić

26.5.2010.
17:16
VOYO logo

Predsjednik odbora, SDP-ov Ranko Ostojić nakon sjednice je novinare izvijestio da je Vokić za člana Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija iz reda pravnika predložen glasovima parlamentarne većine.

U izdvojenom mišljenju naglasio sam kako mi je manje bitno da je riječ o sinu Ljilje Vokić (bivše ministrice obrazovanja), a puno mi je važnije to što je riječ o osobi koja je član jedne stranke, HDZ-a, te što kao odvjetnik u pojedinim slučajevima brani osobe zaposlene u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, nalazi se u sukobu interesa jer brani one koje bi kao član Vijeća trebao nadzirati i to je element zbog kojeg smatram da ne bi trebao biti član vijeća, kazao je Ostojić.

Naglasio je i kako smatra da je Odbor trebao raspravljati i o sigurnosnim provjerama kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tri kandidata koja su ušla u uži izbor svatko je prošao tu provjeru, kazao je, ali je u postupku provjere navedeno da postoji veći broj kaznenih i prekršajnih prijava.

Ostojić nije htio govoriti o kojim je kandidatima riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stručnu skupinu koja će nadzirati postupanje MUP-a po predstavci o prisluškivanju voditelja Sektora za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH Vjekoslava Vukovića izabrani su Tomislav Čuljak (HDZ), Josip Friščić (HSS) i Igor Dragovan (SDP).

Po prvi put Odbor je osnovao takvu stručnu skupinu jer Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija ima ovlasti nadzirati samo rad sigurnosno-obavještajnih službi, ali ne i policije, kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002030765006 arti-201002020624006 arti-201001150051006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo