Sinkopa je simptom /

Specijalist o famoznoj Horvatinčićevoj sinkopi: 'To je isto kao da za nekoga kažemo da boluje od znojenja'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

'Kao anesteziolog, ne razumijem što to znači da je netko u stanju sinkope', izjavio je liječnik specijalist o uzroku oslobađajuće presude Tomislavu Horvatinčiću

15.10.2017.
14:45
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Specijalist anesteziologije za portal 100posto komentirao je sudsko objašnjenje medicinskog stanja Tomislava Horvatinčića u trenutku pomorske nesreće u kojoj je život izgubio talijanski bračni par.

'Kao anesteziolog, ne razumijem što to znači da je netko u stanju sinkope. Sinkopa je simptom i ona traje kratko. Ne kao u američkom filmu gdje padnu u nesvijest pa su u nesvijesti još tri sata. Radi se o, doslovno, par sekundi", ističe liječnik za 100posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni argument Horvatinčićeve obrane, stanje sinkope odnosno privremenog gubitka svijesti u trenutku nesreće, spasio je zagrebačkog poduzetnika od osuđujuće presude. S obzirom da je sud utvrdio da je sinkopa utjecala na nemogućnost sprječavanja nesreće, Horvatinčić je oslobođen, što je izazvalo gnjevnu reakciju javnosti.

Učestalo pojavljivanje sinkope upućuje da su potrebne medicinske pretrage, no to nikako nije bolest. "To je isto kao da za nekoga kažemo da boluje od znojenja jer se oznojio nakon pola sata trčanja", kaže liječnik za 100posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šest godina mučnog procesa, koji uključuje ponovljeno suđenje, Horvatinčić je u prvom stupnju oslobođen krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo