U SLUŽBI ZDRAVLJA I LJEPOTE / Spas od dehidracije ili pomoć protiv starenja kože: Koje su namirnice najbolji ljetni izbor?

Saveznici iz prirode u obrani od sunca i ljeta - voće i povrće koje svakodnevno jedemo ima velik utjecaj na zdravlje čovjeka

21.7.2019.
8:00
VOYO logo

Rajčice, tikvice, maline, lubenice.... Tržnice u ljeto odišu ponudom - štandovi su prepuni sezonskih namirnica. 

''Sad  sam sama pa kupujem za sebe, inače sam uvijek za djecu, pa sam eto doživjela 80 godina iako nisam jela ono što treba, ali zato sada jedem'', istaknula je Meri iz Zagreba koju smo sreli u kupnji na tržnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Trudimo se što više, koliko nam posao dozvoljava, ali da, isključivo se hranimo time što je na klupi'', kaže Mirjana Vitez, prodavačica na tržnici.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com/Arhiva

(Thinkstockphotos.com/Arhiva)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdrav život kreće sa zdravim navikama, a sezonska prehrana uvijek je najzdravija opcija, naime, kako objašnjava Eva Pavić, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb: ''Ono što nam dozrijeva u sezoni je najbogatije podređenim nutritijentima koji su nam potrebni za to vrijeme godine''. 

Jedna od zvijezda ljeta je rajčica! ''Jako je važno da je konzumiramo tijekom ljeta zato što je bogata likopenom. To je jedan od najjačih antioksidansa, pogotovo ako se napravi sataraš ili na šalšu'', preporuča Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

(Thinkstockphotos.com/Arhiva)

Ljetne namirnice pune su nutrijenata koje nam pomažu u obrani kože od sunca i starenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zeleno lisnato povrće je važno konzumirati barem jednom ili dva puta tjedno. Blitva, pogotovo špinat su iznino bogati astaksantinom, jakim antioksidansom. On nam štiti oči, ali i kožu, kako svi starimo, treba djelovati i prevenirati'', napominje Pavić. 

Visoke temperature mogu biti itekako opasne, pa treba posezati za voćem i povrćem koje je puno vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Lubenica je bogata kalijem, jako je bitno to konzumirati ljeti, puno se znojimo i možemo lako ostati dehidrirani. Kalij je dobar i za prevenciju visokog krvnog tlaka i općenito naš štiti od kardiovaskularnih bolesti'', naglašava Pavić.

Image
Foto: Thinstockphotos.com/arhiva

(Thinkstockphotos.com/Arhiva)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su ovo namirnice čije blagodati znamo, ali dobro se podsjetiti da nam mogu biti i saveznici za ljetne dane.

Rajčica bogata likopenom, špinat beta karotenom, jagode vitaminom C i kupine koje uz C imaju i visoke količine vitamina A - ovo su samo neke od opcija koje će vam ljetne mjesece učiniti ugodnijima i zdravijima, a kada jesen stigne, i koža će vam biti zahvalna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo