GLAZBENA KREMA I UMJETNA STVARNOST /

Sonar festival u Barceloni od 15. do 17. lipnja

Festival Sonar u prelijepoj Barceloni već nakon prvih nekoliko godina pozicionirao se kao središnje mjesto na kojem su se jednom godišnje sretali i razmjenjivali iskustva glazbenici, DJ-i ali i poduzetnici koji su shvatili da će tehnologija uskoro postati dio naše svakodnevnice

7.6.2017.
14:48
VOYO logo

Elektronska glazba prošla je dug put od znojnih podruma i tvorničkih hala do velikih klubova i ljetnih festivala. Supkultura s kraja 80-ih i početka 90-ih danas je mainstream industrija u kojoj se godišnje vrte nezamislive svote novaca. Kad je cijela scena još bilo negdje između undergrounda i mainstreama, tamo sredinom 90-ih, pojavio se ambiciozni ljetni festival koji je rastao zajedno sa scenom.

Osim nje, najveći heroji ovogodišnjeg Sonara bit će legendarni DJ Shadow, Masters at Work koji pripremaju svirku od šest sati ali i reperi De la Soul te elektronske zvijezde Justice, Moderat, Nicolas Jaar, Soulwax i nadolazeća zvijezda Black Madonna. Ukupno je najavljeno čak 140 DJ-a, live actova i performansa, raspoređenih na 9 pozornica koji Sonar čine mjestom koji se ne propušta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednaku pozornost izaziva i multimedijalni dio festivala, posvećen umjetnoj inteligenciji i virtualnoj stvarnosti. Cilj serije multimedijalnih predavanja i konferencija je otkrivanje načina kako se tehnologija može isprepletati s umjetnošću. Je li kreativnost isključivo vezana uz ljude? Mogu li strojevi biti autori zanimljive i neodoljive umjetnosti? Umjetna inteligencija ušla je u svakodnevni život, a sve jače utječe i na umjetničku kreaciju - od glazbe preko vizualnih umjetnosti do korištenja umjetne stvarnosti. Gosti predavači na tehnološkom djelu Sonara, nazvanom Sonar D, dolaze iz brojnih stratupova ali i poznatih kompanija poput Spotifya i Googlea.

Uz brojne izložbe vezane uz umjetnu stvarnost (VR) Sonar u Barcelonu donosi i spektakularnu izložbu „David Bowie Is…“. Izložba istražuje život glazbene ikone i njegovu pet desetljeća dugu karijeru naglašavajući stil i osobne promjene koje su ga obilježile. Izložbu čini više od 300 eksponata – od pisama, originalnih kostima, fotografija, filmova, video spotova pa do Bowievih instrumenata i omota albuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kultura i tehnologija dvije su riječi koje najbolje opisuju program ali i misiju Sonara, koji cijelu Barcelonu na tjedan dana pretvara u veliku kulturnu pozornicu.

www.sonar.es

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo