tjedni pregled /

Šokantni tjedan koji je obilježio Praljkov čin, naživcirani Vučić i zabrinjavajuća poruka Mare Tomašević ženama

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tjedan iza nas bio je pun šokantnih događaja

2.12.2017.
9:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

No, ipak, jedan je događaj ipak obilježio ne samo zadnji tjedan, nego puno dulje razdoblje. A to je smrt Slobodana Praljka usred izricanja presude u Haagu.

Šokantan dan u Haagu

'Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezorom odbacujem vašu presudu', rekao je Slobodan Praljak, nakon što mu je pravomoćno dosuđeno 20 godina, i popio otrov! Nakon nekoliko desetaka minuta iscurila je informacija da je Praljak preminuo. Šokantan trenutak sablaznio je sve, i sudsko vijeće, i odvjetnike koji u prvi mah nisu ni primjetili da se nešto događa, i desetke tisuća gledatelja pred malim ekranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neočekivan rasplet zadnjeg dana rada Haškog suda ogolio je do kože taj sud i pokazao sve njegove slabosti. Nevjerojatna je činjenica da je Praljak uopće mogao u sudnicu donijeti otrov, a da o činjenici koliko je hitnoj pomoći trebalo da dođe u sudnicu i iz nje ode ni ne govorimo. Smrt Slobodana Praljka ostavit će tako vječni pečat na rad suda o kojem, ovisno o kojoj zemlji ex Jugoslavije se radi, postoje oprečne reakcije.

Burno u Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nakon što je cijela Hrvatska i BiH šokirana gledala smrt Slobodana Praljka u haškoj sudnici, u Hrvatskom saboru zastupnici su burno reagirali. Sjednica je prekinuta, a sukobili su se i Ivan Pernar i Hrvoje Zekanović. I dok su vladajući tražili zajedništvo i Deklaraciju, iz oporbenog SDP-a nisu došli ni na minutu šutnje

Nedopustive prijetnje

Najdalje su otišli zastupnici GLAS-a Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh koji su jasno rekli da neće odavati minutu šutnje pravomoćno osuđenom ratnom zločincu. Nakon tih izjava, oboje su dobili prijeteće poruke koje su za svaku osudu. Prijetnje ubojstvom, pištoljima i sve ostale nedopustive poruke nisu rješenje i treba ih jasno i glasno osuditi. Jer, Pusić i Beus imaju pravo na svoje mišljenje.

Slagali se mi ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuje li netko Maru Tomašević?

Inače ovaj tjedan je počeo reakcijama na izjavu koju je u RTL-u Danas dala supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, Mara Tomašević.

"Ništa se ne pokreće, ženama poručujem da šute i trpe", zavapila je Mara Tomašević koja  već duže vrijeme ponavlja kako je žrtva obiteljskog nasilja te kako njenom suprugu, HDZ-ovom županu nitko ništa ne može. No, čini se da je ovakva izjava "dotaknula" i premijera Andreja Plenkovića koji je na inzistiranje novinara rekao da Alojz Tomašević, ako se optužbe pokažu točnima neće moći ostati na dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi bili pa vidjeli.

Velike promjene u ZET-u

Zagrebački holding od siječnja sljedeće godine ostat će bez podružnica ZET i Zagrebački velesajam, pisao je ovaj tjedan Jutarnji list.

O toj odluci Uprava Zagrebačkog holdinga već je obavijestila sindikate, a trenutačno se pripremaju materijali koji bi se pred zastupnicima Gradske skupštine trebali naći na sjednici u prosincu. O oizdvajanju ovih podružnica raspavljalo se već godinama, a predložena su tri modela izdvajanja.

Prvi model je da se ZET i Velesajam izdvoje, ali da im ostaju dugovanja koja imaju prema Holdingu. Ta dugovanja mjere se u iznosu od oko 2,4 milijarde kuna. Drugi model je da podružnice zadrže samo određene obveze prema Holdingu. Treći model predviđa izdvajanje, ali bez prenošenja obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština Holdinga najbliža je odluci koja bi kombinirala drugi i treći model. Ono što je važno naglasiti neće biti otpuštanja radnika.

U zraku je ostalo pitanje: je li ovo početak privatizacije ZET-a, kako se moglo čuti među nekim ZG političarima? Ili još jedan pokušaj da se stabliziraju financije s obzirom da je ZET u financijskom minusu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandiću velika kazna

Komentirajući odluku Povjerenstva za sukob interesa da ga se kazni sa 40.000 kuna jer je na njegov žiro račun za potrebe predsjedničke kampanje 2009. uplaćivan novac i nakon što su izbori završili, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je poručio Povjerenstvu da provjeri je li poslije izbora uplaćivan novac i drugim predsjedničkim kandidatima, te najavio da će podnijeti žalbu Upravnom sudu.

"Očito sam ja jedini išao na predsjedničke izbore i očito za me vrijedi 'lex predsjednik'", rekao je Bandić novinarima i najavio da će tražiti pravorijek Upravnog suda.

Svi su se, ako je vjerovati zagrebačkom gradonačelniku, urotili protiv Milana Bandića.

Ima li još netko tko u to vjeruje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija mora čuvati nogometnu vrhušku

U zagrebačkom hotelu Antunović održala se skupština Zagrebačkog nogometnog saveza na kojoj se odlučivalo o podršci njihovu kandidatu za predsjednika HNS-a. ZNS je Šukerova baza, iako se kod određenog broja zagrebačkih klubova javio revolt pa nisu sudjelovali na skupštini. Pa tako predstavnici 21 kluba nisu ni došli. No, bez obzira na sve to, Davor Šuker pobijedio je i dobio najviše glasova te tako ima potporu Zagrebačkog nogometnog saveza! Od 50 delegata, koji su stigli na Skupštinu, 46 je dalo glas Šukeru, dvojica su bila suzdržana, a dvojica su glasovala protiv.

A prije početka Skupštine, ulaz u hotel osiguravala je policija koja je okružila hotel. Tamo su se pojavili i BBB-i koji su željeli istaknuti transparent, ali do njih je brzo došla policija i u tome ih zaustavila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija i nogomet ne bi trebale ići zajedno. U Hrvatskoj je to gotovo pa svakodnevica. A to nije dobro. 

Živo u Živom zidu

Ali, zato su puno sretniji u Živom zidu. Ivan Vilibor Sinčić objavio je kako je još jednom postao otac, a njegov stranački kolega Ivan Pernar poručio je da će se uskoro ženiti. O svojoj budućoj supruzi biranim je riječima pisao i na Facebooku.

"Oni koji me prate znaju da imam djevojku, međutim večeras me opet šokirala.

Uzela je neki trash sintisajzer i počela svirati razne melodije. Pitao sam ju kako to da zna svirat, veli da je učila...", započeo je Ivan Pernar novi izljev ljubavi prema svojoj odabranici Viktoriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije sve. Pohvalio se da mu je nedavno sama popravila otkrhnutu prednju jedinicu. Ona naime studira stomatologiju.

Zubarska ordinacija u mladom paru očito budi emocije jer su se u njoj i upoznali. I to dok je Pernar došao s tadašnjom djevojkom popraviti zub. No, tamo je susreo Viktoriju, a ostalo je povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova draga uz sve 'vozi, a kod kuće, kuha, pegla, čisti i sprema', nabrojao je saborski zastupnik Živog zida.

"Zezam se s kolegama, velim kad je toliko svestrana, na kraju će me zamijenit i u Saboru", napisao je još Pernar, kojeg još posebno raznježuje što njegova djevojka nije ljubomorna.

Ah, ta ljubav...

Sretno Lorena

I za kraj - jedna sretna vijestLorena Amidžić je prva djevojčica u Europi sa sraslim čeljustima. 27.11. upućena je na liječenje u Austriju, a hitan zahvat zakazan je bio za danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija je krenula u 07:00. Liječnik Michael Malek je usred operacije izišao i rekao kako postoji mogućnost da će operacija biti samo iznutra i da je možda neće rezati kraj uha/obraza. Tako je i bilo! Operacija koja je trajala manje od dva sata, prošla je uspješno. 

Roditelji su presretni, a malena Lorena je prebačena na intenzivnu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bravo! I, sretno Lorena! :) 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo