nevjerojatna priča / Šok u riječkom KBC-u: Mladom paru rekli da im nerođeno dijete neće preživjeti, pa im dali i neobičnu preporuku! O svemu se oglasio i ravnatelj bolnice

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Sve što im je u Rijeci uskraćeno, u Zagrebu nije bilo – zbog dijagnoze nespojive sa životom, etičko povjerenstvo odobrilo je prekid trudnoće, a slučaj je sablaznio liječnike u Zagrebu

25.2.2021.
16:24
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Šokantna priča iz riječkog KBC-a! Naime, sve počinje kada je majci nakon pet mjeseci trudnoće priopćeno da joj dijete zbog teške anomalije neće preživjeti. 

Nakon 23 tjedna trudnoće mladi par iz Ičića uoči Božića doznaje lošu vijesti. Zorica se prisjetilo kako je došla na pregled kod ginekologa koji joj je rekao da ne vidi djetetovu glavu te da treba ići u KBC Rijeku na anomaly snac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj sablaznio liječnike u Zagrebu

"Zaprimaju me i govore mi da dijete ima anomaliju nespojivu sa životom i da se prognozira smrtni ishod. Najčešće umiru već i tijekom trudnoće. Ukoliko se rode, prežive par dana. Nije sposobno samo stalno disati, nema razvijen veliki mozak", piše Dnevnik.hr.

Potom, pozivajući se na zakon, liječnici su im dali preporuku za koju, kako kažu, ne bi smio postojati pisani trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dali su joj, kaže, jasne upute koja je klinika i koji je broj, ali ne zapisanim putem nego usmeno da to ne ostane nigdje pisani trag. Kazali su joj tvrdi da se inducirani porod ili porođaj ne može obaviti u Hrvatskoj.

"Imate u Sloveniji, tamo je liberalnija država i tamo je to dozvoljeno nakon 22. tjedna", kazali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražili su treće mišljenje kod liječnika koji je stao iza svojih kolega, a jednaka preporuka uslijedila i od strane ginekologa primarne zdravstvene zaštite. Nakon što se par raspitao, dobili su informaciju da se takav postupak uredno može napraviti u Hrvatskoj. Sve što im je u Rijeci uskraćeno, u Zagrebu nije bilo – zbog dijagnoze nespojive sa životom, etičko povjerenstvo odobrilo je prekid trudnoće, a slučaj je sablaznio liječnike u Zagrebu.

Reakcija ravnatelja riječkog KBC-a

O svemu se oglasio i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega iskreno žalim zbog slučaja o kojem nisam imao saznanja prije novinarskog upita u subotu, 20. veljače 2021. Istog dana sam tražio uvid u medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljiva dijagnoza, ali bez pisanih preporuka za postupanje nakon postavljanja dijagnoze. Pacijentica je imala pravo na zdravstvenu zaštitu, a KBC Rijeka ima i stručno tijelo, dvostupanjsko Povjerenstvo za prekid trudnoće koje odlučuje o specifičnim slučajevima. Odmah u nedjelju sam zatražio žurna očitovanja, a u ponedjeljak, 22. veljače 2021. sam pokrenuo propisani interni postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti koji je u tijeku. Želim na kraju dodati da u KBC Rijeka niti jedan liječnik nije iskazao priziv savjesti", kazao je prof. dr. sc. Alen Ružić dr. med.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo