protiv vremena se ne može /

Snježna kraljica spakirana u kamione, prvi čovjek natjecanja zaradio teniski lakat, bacajući sol kako bi se staza stisla

Ukupni proračun Snježne kraljice je 20 milijuna kuna, od čega 2 i pol milijuna gradskih. No troškovi bi mogli biti i veći zbog jednog dana više

7.1.2022.
21:00
VOYO logo

Nakon nekoliko dana drame kojoj je svjedočio cijeli Svijet na Sljemenu je danas idila. Došli su minusi i umjetan snijeg. Emocije organizatora nakon otkazane Snježne Kraljice još se nisu slegle, a reakcije se nižu. 

Kolci povađeni, zaštitna ograda namotana, staza zatvorena. Snježna kraljica spakirana je u kamione. S ovog mjesta jučer su startali najveći svjetski skijaši, danas ovdje djeca i izletnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoke temperature zadnjih 10 dana dosta su uništile stazu. Nažalost, dogodilo se jučer što se dogodilo. Mi sad moramo dodatno zasniježiti i čim zasnježimo ćemo otvoriti za građanstvo", poručio je Marko Vdović, rukovoditelj Skijališta Sljeme. 

To će biti sljedećeg tjedna. Na Sljemenu su danas temperature bile u minusu, sve što su proteklih dana sa zagrebačkog brda priželjkivali. Prvi čovjek staze, koji je zaradio teniski lakat bacajući sol kako bi se staza stisnula i utrka nastavila, još misli da se sve moglo održati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogao bi biti zaključak da je to jednostavno bilo inicirano s jedne strane ako zalazimo u teorije zavjere kako se to kaže", kazao je Reno Fleiss, voditelj natjecanja Snow Queen Trophy. 

Image
SKIJAŠKI DOGAĐAJ /

Sutra na Sljemenu započinje Snježna kraljica: 'Sve je spremno. Činimo sve kako bi sve prošlo dobro'

Image
SKIJAŠKI DOGAĐAJ /

Sutra na Sljemenu započinje Snježna kraljica: 'Sve je spremno. Činimo sve kako bi sve prošlo dobro'

Nakon neizvjesna dva dana za mušku utrku, otkazivanje je bilo preemotivno za čelnog čovjeka.

"Kad sam išao niz stazu dolje i vidim poglede ljudi kako dolje gledaju i teško im je.... Teško mi je gledati te ljude", kroz suze je rekao Vedran Pavlek, direktor utrke Snow Queen Trophy. 

Na društvenim mrežama neki skijaši uputili su kritike sljemenskim organizatorima. Posebice francuski čiji je Victor Muffat-Jeandet na utrci slomio nogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo danas je bilo previše. Iziritiran sam i suosjećam sa svojim prijateljem Muffat Jeandetom."

"Prva utrka 2022. već je bila najgora. Ništa više za dodati." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što smo vidjeli nije naš sport i danas smo prešli granicu prihvatljivoga." 

Ukupni proračun Snježne kraljice je 20 milijuna kuna, od čega 2 i pol milijuna gradskih. No troškovi bi mogli biti i veći zbog jednog dana više. Kraljica bi se trebala nastaviti i idućih godina, poručuju iz Saveza, no građani i javnost su podijeljeni treba li nam ona uopće.

"Nismo uvijek imali u Zagrebu sreće s dovoljno snijega i uvjetima. I možda će biti još i gore kako govore zbog zatopljenja", kazao je Dean Ajduković iz Zagreba. 

"Ovi skijaši nemaju takvu priliku nikada živjeti u gradu i imati na 20 minuta brdo. To je ukupno nešto posebno. Šteta bi bilo to napustiti", poručila je Đurđa Krčmar iz Zagreba.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica je da se protiv vremena ne može. Utrke se otkazuju i u velikim alpskim skijalištima. Temperature, oborine i vjetrovi se mijenjaju, ali na Sljemenu je i dalje jedna konstanta, žičara koja stoji.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo