DIO GRAĐANA BEZ STRUJE /

Potop u Podgori: Bujice preplavile ulice, šire se apokaliptični prizori. 'Auti su završili u moru'

Image
Foto: Danas.hr, Facebook/Vremenska prognoza by MeteoTeam

Bujice su preplavile ulice, dvorove, podrume i šetnice, a kiša i dalje pada. Gradonačelnica Podgore Petra Radić potvrdila je da je zbog velike količina padalina došlo do mnogih odrona, puknuća infrastrukture i poplave. Na društvenim mrežama objavila je apel građanima s uputama za ponašanje

5.10.2024.
17:23
Danas.hr, Facebook/Vremenska prognoza by MeteoTeam
VOYO logo

Snažno nevrijeme iza 15 sati pogodilo je područje južnije od Makarske. Najjače je pogođena Podgora gdje je u malo više od sat vremena palo ekstremnih 140 litara kiše po četvornom metru.

Bujice su preplavile ulice, dvorove, podrume i šetnice, a kiša i dalje pada. Zapovjednik DVD-a Tučepi Goran Bušelić kaže da je situacija katastrofalna i da su sve snage s područja Makarske rivijere na terenu, prenosi Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUJICE U PODGORI /

Nakon kataklizme u BiH, užasni prizori i kod nas. Ceste pretvorene u rijeke, hitne službe bore se s vodom

Image
BUJICE U PODGORI /

Nakon kataklizme u BiH, užasni prizori i kod nas. Ceste pretvorene u rijeke, hitne službe bore se s vodom

Pravi razmjeri katastrofe vide ne na snimkama građana na društvenim mrežama. Na jednoj takvoj snimci blatnjava voda šiklja na ulicama, dok dio građana u nevjerici promatra što se događa. Neki su stavili vreće na noge kako bi se zaštitili od vode, a na terenu su i vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je građanin zabilježio trenutak u kojem je bujica došla do kuće, probila staklena vrata i nastavila prema cesti. U pozadini se vidi voda koja navire u kafić i koja šiklja kroz stolove i stolice na terasi.

"Auta su u moru, inventar iz kafića i restorana, prometni znakovi – zapravo sve što se našlo na putu bujica završilo je u vodi", kazao je stanovnik Podgore za 24 sata.

Image
Foto: Danas.hr
Image
Foto: Danas.hr

"Nakon užasnih slika i videa iz Jablanice jučer, već danas gledamo to u našim mjestima", objavio je jedan korisnik društvene mreže X uz snimku blatnjave bujice koja doslovno nosi sve pred sobom u Podgori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Podgore Petra Radić potvrdila je da je zbog velike količina padalina došlo do mnogih odrona, puknuća infrastrukture i poplave. Na društvenim mrežama objavila je apel građanima s uputama kako da se ponašaju u slučaju poplava. Između ostaloga građanima savjetuje da vrijedne stvari premjeste na povišena mjesta, budu spremni na evakuaciju, isključe glavne izvore struje, plina i vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premjestite vrijedne stvari na povišena mjesta, pripremite pitku vodu jer će nakon poplave možda biti zagađena (tijekom poplave nemojte piti vodu iz vodovoda, bunara i drugih izvora), budite pripravni na evakuaciju s ruksakom za hitne situacije.

Ako nadležne službe pozovu na evakuaciju odmah postupite prema pozivu kako biste iskoristili preporučene evakuacijske rute prije njihovog potapanja. Ako ste zatočeni u vašoj kući zbog poplave, pokušajte se uzvisiti što je više moguće. Isključite glavne izvore struje, plina i vode.

Ako ste na otvorenom udaljite se od mjesta ugroženog poplavom, izbjegavajte hodanje kroz sve poplavne vode, ne prolazite kroz vodu automobilom, biciklom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste u automobilu i ne možete se bez rizika prevesti do sigurne pozicije odmah ga napustite i popnite se na povišeno mjesto, pomozite drugima u vašoj blizini, osobito ranjivim članovima obitelji, teško pokretnima, bolesnima, djeci, osobama s invaliditetom te svima ostalima kojima je potrebno. Ako je prekasno za evakuaciju domaćih životinja ostavite prostore u kojima borave otvorene kako bi mogle izaći. 

Ako možete povedite sa sobom kućne ljubimce, a u suprotnom omogućite im slobodno kretanje. Slušajte obavijesti na televiziji i radiju", poručila je Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski centar 112 Split tijekom popodneva dobio je više dojava o posljedicama nevremena praćenog kišom i grmljavinom koje je zahvatilo dio područja Splitsko-dalmatinske županije. Dojave su se odnosile na poplavljene stambene objekte na području općine Podgora, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

"Grmljavinsko nevrijeme uzrokovalo je poremećaj u opskrbi električnom energijom te je bez električne energije ostalo 3.000 korisnika na području od istočnog dijela Podgore do Drvenika. Na terenu su vatrogasci i komunalne službe", dodali su iz Ravnateljstva.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Prvi susjedi mi prilaze, kao sjenke. Ne mogu ih prepoznati od blata. Samo su rekli - Nizama, imaš li vode'

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo