SMJENA U HNB-U ZBOG OTKRIĆA RTL-OVE POTRAGE: / Direktor posuđivao novac od čelnika propale institucije koju je trebao nadzirati

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalovic

U HNB-u ističu kako su ga smjenili s rukovodeće pozicije, ali ostaje njihov zaposenik

15.7.2020.
16:15
PIXSELL, Dalibor Urukalovic
VOYO logo

RTL-ova Potraga, koja je istraživala propast štedno kreditne unije BRA-MA, otkrila je zapanjujuć detalj - Mario Varjačić, direktor Ureda za koordinaciju poslova bonitetne supervizije, nadzora i upravljanja rizicima Hrvatske narodne banke, odnosno čelni čovjek ureda koji je trebao nadzirati sumnjive poslove propale štedno kreditne unije, posudio je novac od predsjednika Nadzornog odbora te štedno kreditne unije Miroslava Madunića posudio je novac. Madunić kaže da je mu je posudio novac za rad na kući.

Stotine građana ostale bez ušteđevine

Propala financijska inistitucija je stotine stotine građana ostavila bez golemih ušteđevina, a niti dvije godine otkako je podnesena kaznena prijava protiv čelnih ljudi unije zbog sumnji u brojne malverzacije još nema optužnice.A čovjek koji je u ime Hrvatske trebao nadzirati poslovanje, i dalje je ostao na svojoj poziciji. No nakon otkrića Potrage, HNB je i pak reagirao i smjenio ga s direktorske pozicije. Ipak, ostaje njihov zaposlenik, prenosi RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije pogodovao niti jednoj insituciji'

Odgovor HNB-a prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska narodna banka zatražila je od svog zaposlenika g. Varjačića žurno pisano očitovanje u vezi uplate koju navodite u svom upitu kao i u vezi okolnosti relevantnih za tu uplatu. Iz očitovanja zaposlenika HNB je utvrdio da su obitelji g. Varjačića i g. Madunića bili dugogodišnji prijatelji te je g. Varjačić, iz privatnih razloga, zaista od g. Madunića primio kratkoročnu posudbu, kako je i navedeno u Vašem upitu. Ovakvo ponašanje nije u skladu s visokim etičkim standardima ponašanja u HNB-u jer može ugroziti povjerenje javnosti u nepristranost i objektivnost HNB-a kao nadzornog tijela nad poslovanjem kreditnih institucija i kreditnih unija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je svojim postupanjem g. Varjačić povrijedio odredbe Etičkih normi zaposlenika HNB-a, našem zaposleniku je uručeno pisano upozorenje u odnosu na obveze iz radnog odnosa te je s njim sklopljen novi ugovor o radu za nerukovodeće zanimanje. Istovremeno, smatramo bitnim naglasiti da je HNB u internom postupku dodatno utvrdio da g. Varjačić u izvršavanju svojih supervizorskih dužnosti nije pogodovao niti jednoj instituciji za čiji nadzor je bio nadležan, pa tako niti BRA-MA kreditnoj uniji već upravo suprotno, da je svoj posao obavljao sukladno standardima struke", navodi se u odgovoru Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo