potrebne promjene /

Slučajeva poput malog Cesarea sve više: 'Djecu boli taj konflikt, izgube sebe nastojeći udovoljiti roditeljima'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Psihoterapeutkinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba komentirala je, između ostalog, slučaj malog Cesarea u Splitu i ponovne odgode ovrhe

7.2.2018.
11:26
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Psihoterapeutkinja i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Gordana Buljan Flander komentirala je, između ostalog, slučaj malog Cesarea u Splitu i ponovne odgode ovrhe, ali i je li nam potrebna Istanbulska konvencija te podržava li postojanje registar pedofila, javlja N1.

S naglaskom da ne valja previše govoriti o slučaju malenog Cesarea jer previše informacija u javnosti šteti, Buljan Flander pojašnjava što vještačenje djeteta zapravo znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vještačenje znači da se provede psihijatrijska obrada majke, oca i djece i promatraju se odnosi u obitelji, procjenjuje se sposobnost roditelja da surađuje s drugim roditeljem. Oni moraju shvatiti da su djetetu potrebna oba roditelja i da ono ima pravo na obitelj", kazala je Buljan Flander pa nadodaje da sud ima zadnju riječ u tome što je najbolje za dijete.

Ovakvih slučajeva, govori Buljan Flander, ima sve više u Poliklinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvih slučajeva imamo sve više. Oko 40 posto djece nam šalju centri za socijalnu skrb. Potrebna je naša suradnja i kroz polikliniku prođe oko 1.500, 1.600 djece godišnje. Polovica djece su iz razvedenih brakova, i pate zbog visokog konflikta roditelja. Sam razvod i nije tako štetan kao konflikt. Djecu boli taj konflikt i oni nastoje udovoljiti roditeljima govoreći im ono što žele čuti jer je to uvjet da budu voljena. Nažalost, takva djeca često izgube sebe pokušavajući udovoljiti roditeljima."

Nadodaje da je za usvajanje Istanbulske konvencije te da ne treba reagirati samo kad se nešto dogodi, već treba raditi proaktivno. Smatra da je registar pedofila potreban.

"Trenutno postoji na papiru, ali nije funkcionalan. Ako se netko iz tog registra želi zaposliti u školi, on to može. Bilo je slučajeva gdje su ljudi osuđeni za zlostavljanje djece i dalje radili u školi i nastavili zlostavljati djecu. Mislim da je to nedopustivo", zaključuje Buljan Flander, a piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo