HRVATI DANAS NA SLOBODI? / Opet preokret u Zambiji: U tijeku je ključna rasprava na sudu, navodno će se razmatrati i hrvatski zakoni

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Već dva mjeseca Hrvati u Zambiji vode veliku bitku, a zambijski zatvor učinio je svoje, došli su do ruba....

21.2.2023.
9:48
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Država Zambija podnijela je zahtjev Visokom sudu da se slučaj u kojem je osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovine četvero djece iz DR Kongo prebaci na taj sud. O tom se zahtjevu upravo raspravlja pred tim sudom, dok se istovremeno doznaje kako će Hrvati danas popodne biti pušteni iz zatvora, uz jamčevinu.

Na Visokom sudu u Zambiji razmatrat će i zakone RH u slučaju uhićenih Hrvata, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmet je u međuvremenu preuzela sutkinja Jennifer Bwalya, koja je na posljednjem ročištu održanom 14. veljače odobrila da se hrvatske državljane pusti da se brane sa slobode.

Image
REČENICA KOJA JE PRESUDILA /

Otkriveni novi detalji slučaja: Objavljena poruka zbog koje su Hrvate u Zambiji vratili u pritvor; 'Bude li problema...'

Image
REČENICA KOJA JE PRESUDILA /

Otkriveni novi detalji slučaja: Objavljena poruka zbog koje su Hrvate u Zambiji vratili u pritvor; 'Bude li problema...'

'Javite se Gloriji'

Dodajmo i kako Jutarnji list doznaje neslužbeno iz visokih političkih izvora kako je sljedeća rečenica presudila tome da četiri bračna para iz Hrvatske budu drugi put uhićena u zračnoj luci u Ndoli:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve riješiti."

A Gloria Sondoyi Sakulenga, čije se ime spominje u poruci, viša je imigracijska službenica u Ndoli, sada i devetooptužena za trgovinu ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor poruke je Emmanuel Kabonga, ravnatelj doma za nezbrinutu djecu u DR Kongu iz kojeg su Hrvati, uhićeni u Zambiji, ali i mnogi drugi posvojitelji u Hrvatskoj, posvajali djecu te koji je i dalje nedostupan kongoanskim i zambijskim vlastima.

Sporni, moguće inkriminirajući sadržaj poruke, upute ravnatelja doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gdje će preuzeti djecu koju su željeli posvojiti, dio je prepiske osmero hrvatskih posvojitelja s ravnateljem Emmanuelom Kabongom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zambijske vlasti prepisku su pronašle neposredno prije nego što su četiri para trebala napustiti zemlju na osnovi odluke suca Makalicha da se postupak obustavlja, uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu.

Dva mjeseca agonije

Podsjetimo, već dva mjeseca Hrvati u Zambiji vode veliku bitku, a zambijski zatvor učinio je svoje. Dok čekaju još jednu odluku o puštanju iz zatvora, osmero uhićenih Hrvata došlo je do ruba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti su prestrašni, razmišljaju o suicidu. Oni već jako teško fizički i psihički podnose ta stanja i jako su zabrinuti što je s djecom", kaže za RTL Direkt Đurđica Krmelić, majka posvojene djece iz DR Kongo.

Đurđica je i sama majka dvoje djece posvojene iz Konga, u kontaktu je s uhićenima koji, kaže, nisu dobro. Uvjeti u novom zatvoru su katastrofalni i boji se hoće li svi izvući živu glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Strašno su vidno smršavjeli'

"Nažalost, oboljeli su od malarije, imaju visoke temperature. Bili su u bolnicama, pušteni su opet odnosno vraćeni natrag u zatvor. Tamo su ih u bolnici sanirali. Smršavjeli su vidno, strašno", ističe zabrinuta Đurđica Krmelić.

Iako se očekivalo da će sud danas donijeti odluku o puštanju na slobodu, od toga za sada ništa. Osmero Hrvata se sumnjiči za pokušaj trgovanja djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvidi su tajni, izvidi u koordinaciji s USKOK-om se provode, izvidi su tajni, ja nisam naravno bio dio tog tima koji niti radi niti može znati radnje koje su vezane uz izvide", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Zambiju stigao i Pernar

I dok se uhićeni Hrvati nadaju da će iz Zambije otići, Ivan Pernar u nju je tek stigao. Bivši saborski zastupnik krenuo je "u misiju raskrinkavanja velikog međunarodnog lanca trgovaca djecom i rušenja novog svjetskog poretka". Novac za svoj križarski pohod prikupio je od sljedbenika u Telegram grupi, kojima poručuje da se osjeća ni manje ni više nego kao Mojsije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjetio sam energiju koju nisam nikad u životu, osjećaj je bio kao da prelazim Crveno more i da Bog razmiče sve prepreke ispred mene", napisao je. Ideju da će Pernar nepozvan doći na zambijski sud i razotkriti nekakvu tajnu zavjeru iskusni odvjetnik Branko Šerić smatra redikuloznom.

"Nitko ne može doći samozvan pred bilo koji sud, usuđujem se reći u cijelom svijetu pa se javiti da želi biti svjedok. Postupak pristupa sudu je uvijek preko državnog odvjetništva, tužiteljstva ili preko tijela policije", kaže Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo