vrhunski dokumentarac /

Slučaj koji je doveo do neviđenih nemira – 'LA: Neredi'

Image
Foto: PR fotografije

U proljeće 1991. godine jedna je amaterska snimka bila prvi korak prema velikim nemirima u Los Angelesu i najgorim građanskom neposluhu u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

6.7.2017.
10:36
PR fotografije
VOYO logo

Tada je stanovnik jedne četvrti na južnom dijelu tog golemog grada, sa svojeg balkona, snimio četvoricu bijelih policajaca koji su, nakon jurnjave i potjere, brutalno pretukli crnog motorista Rodney Kinga.

Image
Foto: PR fotografije

Kad je snimka objavljena, a prenijele su je brojne američke i svjetske televizijske postaje, bijes crnačke zajednice počeo je tinjati. Slučaj je, u travnju 1992. godine, završio na sudu - suđenje je bilo izmješteno u predgrađe s pretežito bijelim stanovništvom, a u poroti je bilo 10 bijelaca, jedan Azijac i jedan Latinoamerikanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Ako je snimka premlaćivanja Rodney Kinga, koji je pretrpio ozljede glave, bila fitilj, oslobađajuća presuda bila je poput tone dinamita. Ogorčena crnačka zajednica reagirala je promptno i stotine tisuća ljudi preplavile su ulice najvećeg kalifornijskog grada.

Image
Foto: PR fotografije

Slijedili su sukobi, pljačke, razaranje, a posljedice su bile strašne - oko 50 mrtvih, tisuće ranjenih, više od milijardu dolara štete i otvaranje rane na tkivu američkog društva koja ni do danas nije zarasla

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PR fotografije

Priču o četiri dana koji su podijelili Ameriku, donosi vrhunski dokumentarac National Geographica, "LA 92: Neredi" koji je premijerno prikazan u nedjelju, 2. srpnja, a oni koji su ga propustili imat će prilike pogledati reprizu 8. srpnja u 23:00 h na National Geographic-u.

Dvosatni film, u kojem su korištene sirove, nemontirane, nerežirane snimke bilježi nasilje koje se širi, bilježi destrukciju i emocije, prvi je put prikazan na slavnom Tribeca film festivalu ove godine, u travnju, na 25. godišnjicu početka nemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo