slučaj istražuje policija /

Lipicanac poput onog koji je stradao u naletu vlaka košta oko 1500 eura, tko će snositi štetu?

Sada se 'čeka izvješće policije pa ćemo vidjeti što se dogodilo s tom životinjom

15.1.2019.
21:22
VOYO logo

Lipicanci. Plemenite životinje kojima se divila čak i vojvotkinja Camilla. Životinje koje su teškom mukom nakon rata vraćene ponovno kući. A u ovom slučaju životinje koje su shvaćene previše olako. Shvatio je to nakon svega i sada već bivši ravnatelj Mirko Damjanović čiju je ostavku prihvatio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji kaže da je ravnatelj ''postupio onako kako je uistinu i trebao'', a sada se ''čeka izvješće policije pa ćemo vidjeti što se dogodilo s tom životinjom''.

A dogodilo se to da je ravnatelj državnog lipicanca "posudio" da bi ga mogao jahati njegov maloljetni sin, koji je s njega pao. Konj se prestrašio i naletio pod vlak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj ergele tvrdi da je konj u dvorište njegova oca dospio jer ga je on unajmio, odnosno uzeo u zakup, što se inače može raditi ako se zadovolji niz pravila. No, tog lipicanca nema nigdje na web stranici ergele gdje se nalazi popis svih iznajmljenih konja.

Stručnjaci kažu, posuđivanje je legitimno i često, pogotovo zbog rasploda, ali uz proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sama Slavonija ima određene manifestacije u koje su lipicanci utkani, tako da to se koristi, samo što bi uvijek svako korištenje, svako izmještanje, transport konja trebao biti pažljivo izveden i dokumentiran. I vjerujem da su vezano za ovaj slučaj pomalo svi svjesni te pogreške koja je napravljena u takvom uzimanju konja'', kaže Ante Ivanković, voditelj Katedre za konjogojstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

A tko ga i uzme treba brinuti o puno stvari, naime, kako objašnjava Jelena Ramljak, profesorica na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu: ''Konj i kada promijeni bilo koju okolinu na koju je navikao, on se prestraši. Mi kada recimo idemo na terensko jahanje, kada su neke neuobičajene situacije ili zvukovi konj napravi određenu reakciju. On uoči i znakove i zvukove prije nego ih mi uočimo''.

Vrijednost ovog šestogodišnjeg konja je oko 1.500 eura, no šteta je ipak veća jer su lipicanci kulturno dobro Hrvatske. Nju bi u konačnici trebao snositi sam ravnatelj.

Iako se cijela priča činila bizarnom kada smo je prvi put čuli, ona to zapravo nije, kazao je u javljanju iz Đakova naš reporter Tin Kovačić.

''Danas se još oko ovog događaja diglo još puno prašine – sam ravnatelj je krenuo put Zagreba, podnio je ostavku koju je ministar prihvatio i sada je na Upravnom vijeću Državne ergele Đakovo da hitno sazove sjednicu na kojoj će odlučiti hoće li i sami tu ostavku prihvatiti kako je to već učinio ministar. Za pretpostaviti je da će to učiniti i Vijeće, i to isto ono Vijeće koje je Damjanoviću prije samo godinu i pol dana povjerilo poziciju ravnatelja. Dakle, njegova karijera, mandat ovdje trajat će puno kraće nego što je to trebalo, a kada govorimo o informaciji koju smo čuli da je kriminalistička policija ušla u prostorije Državne ergele – nazvao sam ergelu i razgovarao s upraviteljem, međutim, on mi je tu informaciju demantirao. No zanimljivo je da sam upravitelj govori da ne smije davati izjave, a kako kamere ne smiju ući unutar ergele – te dvije stvari daju naslutiti da istraga ipak postoji. Ako postoji istraga, a čini se da postoji, što će ona novoga rasvijetliti u ovom slučaju ne znamo, no znamo da šestogodišnjega lipicanca vratiti neće'', zaključio je naš reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo