SLOVENIJA NASTAVLJA DIZATI OGRADU DUŽ GRANICE S HRVATSKOM: / U pograničnom mjestu u Istri prolazi se kroz metalni koridor

Image
Foto: PIXSELL
26.8.2017.
22:57
PIXSELL
VOYO logo

Na mjestima gdje cesta prelazi granicu, prethodno postavljena žičana ograda zamijenjena je panelima, a u veljači su postavljena dvoja metalna vrata, javlja Glas Istre. U srpnju su pak krenule pripreme za postavljanje novih ograda koje slovenska strana upravo ovih dana podiže uz samu cestu. Tako će se s jednog dijela hrvatskog teritorija na drugi prolaziti kroz metalni koridor. Na Ćićariji u šali kažu da im treba osigurati kopneni 'junction', kako bi se iz jednog dijela Ćićarije cestom koja dijelom, u dužini od 664 metara, prolazi slovenskim područjem, moglo doći u drugi dio.

Duži put

Odluče li se eventualno Slovenci jednog dana na zatvaranje ovog koridora, mještanima sela na sjeverozapadu laniške općine preostat će puno duži zaobilazni pravac preko Lupoglava, Semića i Lanišća, a kao jedna od alternativa već se spominje gradnja nove trase dionice sporne ceste koja bi išla uz državnu granicu po hrvatskom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obližnjem Brestu pitaju se da li je igdje u Hrvatskoj ima takav granični slučaj kao što je ovaj njihov.

'Turisti se zaustavljaju i fotografiraju granične barijere pa je to postala svojevrsna sjevernoistarska atrakcija', komentiraju sarkastično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače slovenska Vlada je odluku za postavljanje privremenih tehničkih prepreka na državnu granicu s Hrvatskom donijela u studenom 2015. godine. Obrazložila je to kao nužnu i privremenu mjeru koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske Schengenske granice ponovi li se masovni migracijski val.

Nezadovoljstvo

Načelnica Općine Lanišće Roberta Medica opetovano je izrazila nezadovoljstvo novim graničnim barijerama jer to nije način rješavanja problema, tim više što su pogranična područja isprepletena obiteljskim i prijateljskim vezama. Tome u prilog govore i dugogodišnji dobrosusjedski odnosi sa slovenskom općinom Hrpelje - Kozina s kojom, kao i partnerima iz talijanske općine Dolina, laniška općina upravo priprema manifestaciju Dan otvorene granice Vodice - Golac, koji će se održati 3. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Za razliku od dosadašnjih godina pogranična manifestacija neće započeti susretom na samoj graničnoj crti na starom cestovnom prijelazu kod Vodica, već u samom naselju Vodice što je također jedan izraz nezadovoljstva zbog barijera na granici', rekla je Medica za Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo