OIV IMAJU PLAN / Sljeme budućnosti: Na vrhu TV tornja bit će vidikovac, a ispod njega rotirajući restoran

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnica i muzej mogli bi biti dovršeni otprilike kad i sljemenska žičara

9.4.2019.
14:44
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Maksimalno iskorištavanje prostora vjerojatno najpoznatijeg betonskog zdanja za odašiljanje televizijskog signala u Hrvatskoj planirano je još pri njegovoj izgradnji 1976., ali toranj je dosad Zagrepčanima ostao nedostupan. Neće, međutim, takvim i ostati jer Odašiljači i veze (OIV) imaju plan.

Rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnica i muzej mogli bi biti dovršeni otprilike u isto vrijeme kao i sljemenska žičara, a s radovima se počinje u idućih mjesec dana, piše Večernji list

''Skele postavljamo još ovaj ili početkom sljedećeg mjeseca, a krećemo s obnovom ovojnice tornja. Sam objekt dosta je oronuo, pogotovo izvana i jednostavno moramo sanirati, prije svega, stolariju i ravne krovove jer u ovom je stanju toranj opasan za sve koji se nađu ispod njega'', objasnio je direktor OIV-a Mate Botica napomenuvši da će se u isto vrijeme početi i s radovima na unutrašnjosti. Ideja je da u objektu konačno zažive svi sadržaji koji su od samog početka tamo planirani, a u startu će biti uloženo 12 milijuna kuna.

''Cijena je to za vanjsku obnovu, a troškovnik za unutrašnje radove još moramo do kraja definirati'', kaže Botica i odmah ističe da ozbiljnijeg infrastrukturnog ulaganja u objekt nije bilo 43 godine, a ovo je vrijeme i više nego idealno za radove. Svi se odašiljači, objašnjava, sada podešavaju daljinski i jednostavno u tornju više nije potrebno toliko mjesta za opremu i djelatnike koji su prije bili ti koji su omogućavali funkcioniranje odašiljača.

A upravo zato što na Sljemenu za dobar televizijski signal nije više potrebno fizičko prisustvo djelatnika OIV-a, i “kućica” koja se nalazi pokraj samog tornja dobit će novu namjenu.

''U gornjem dijelu dvoetažnog objekta apartmani su u kojima se boravilo, što u budućnosti može biti također mjesto na kojem će se moći noćiti, dok u donjem dijelu, koji sad koristimo kao skladište, planiramo otvaranje Muzeja Odašiljača i veza, u kojem bismo svakako voljeli održavati i radionice, sastanke, ali i edukacije za djecu ne bismo li ih potaknuli da se školuju za naše zanimanje, odnosno da odu u smjeru radiokomunikacije'', govori Botica pa dodaje kako se dio inspiracije za obnovu tornja svakako “povukao” sa svjetski poznatih vidikovca, poput onog u Berlinu ili Kuala Lumpuru. Najviša točka u gradu ili, ako je riječ o ravničarskom području, centar određene metropole najčešće su lokacije tornjeva, a posjetitelji jedva čekaju da se na njih popnu.

''Kao potencijalnog partnera tu svakako vidimo Grad jer nikome nije više u interesu da se ponude ljudima sadržaji, pogotovo sad kad se dovrši žičara'', ističe Botica. A teren u samom tornju već je donekle pripremljen prije više od četiri desetljeća. Vidikovac i sad postoji, samo što nije uređen ni dostupan javnosti, dok je, primjerice, već predviđen i prostor za motore i samu rotirajuću platformu budućeg restorana. Sljemenski toranj bit će OIV-u druga kapitalna investicija u ovoj godini jer su 23,5 milijuna kuna već uložili u novi odašiljački objekt na Ugljanu, koji će u rad pustiti 15. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike