Liječenje i terapija / Slijedite ove korake i zauvijek se riješite akni!

Image
Foto: PR fotografije

Svatko tko ima ili je imao probleme s aknama zna koliko je to neugodan problem. Iako čak 80% tinejdžera ima probleme s aknama, one se u većini slučajeva povlače same od sebe i neka ozbiljna liječenja nisu potrebna. No, u otprilike 15-30% slučajeva akne predstavljaju ozbiljan problem te je potrebno intenzivno liječenje.

30.10.2015.
9:03
PR fotografije
VOYO logo

Teži oblici akni zahtijevaju strpljenje pri liječenju, a preporučljivo je i čim prije započeti s terapijom. Donosimo vam savjete o tome kako se riješiti akni koje je svakako mudro slijediti želite li se zauvijek riješiti ovog neugodnog problema:

Smanjite ugljikohidrate, unosite cink, linoleinsku kiselinu i krom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdrava, uravnotežena i kvalitetna prehrana svakako će vam ići na ruku u borbi protiv ovog neugodnog problema. Ne postoji jasan stav, no najnoviji je stav kako pretjeran unos ugljikohidrata može biti okidač za akne. Takva prehrana dignut će razinu inzulina, a to dovodi do nekih hormonalnih reakcija u organizmu koje pogoduju stvaranju akni. Mlijeko i mliječni proizvodi  također znaju biti okidač za nastanak akni, stoga smanjite njihov unos ili ih potpuno eliminirajte ih jelovnika.

Također, valja voditi računa o tome da se u organizam unese dovoljno vitamina koji su saveznici lijepe kože. To se prvenstveno odnosi na vitamin A, vitamin C i vitamin E, tako da hrana koja bi se trebala naći na vašem jelovniku je: riba, zeleno lisnato povrće, orašidi, avokado, rajčica, voće...Razmotrite i unos dodataka hrani, posebno cinka, linoleinske kiseline i kroma koji povoljno utječu na akne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stres je okidač, opustite se uz meditaciju

Stres može biti okidač za pogoršanje problema s aknama. Iako točan mehanizam nije poznat, no postoji pretpostavka kako pojačano lučenje stresnih hormona koji u konačnici pojačavaju probleme s kožom. Stres također negativno utječe na imunološki sustav, što pak pogoduje bakterijama koje uzrokuju upalne promjene na koži kao što su miteseri i akne. Nezahvalno je upravo to što je priroda ove bolesti uvelike povezana s emocionalnim stresom i anksioznošću, pa se zapravo nađete u začaranom krugu. Ako se pronalazite u ovome, pokušajte pronaći neke meditativne tehnike koje će opustiti um. Vježbanje je također način ispucavanja stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontracepcija može pomoći u liječenju akni

Najbolje rezultate u liječenju akni daju retinoidi s azelaičnom kiselinom. Oni će spriječiti začepljenje otvora kanala lojne žlijezde. Koriste se i antibiotici koji imaju protuupalnu ulogu i smanjuju broj bakterija. Kontracepcijska sredstva također se znaju koristiti u terapiji jer poništavaju utjecaj muških hormona i smanjuju mašćenje lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laseri daju odlične rezultate i zauvijek rješavaju problem!

Laseri su se pokazali kao izuzetno učinkovito riješenje za liječenje akni. Postoje razne vrste djelovanja lasera, a koji je potreban vašem tipu kože i problemu, odredit će dermatolog. Na raspolaganju imate brojne vrste lasera, a koji će dermatolog primijeniti na vama ovisi o težini problema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tretman Neodimij Yag laserom odličan je za žene jer osim što tretira problem, ujedno uklanja dlake na mjestu tretmana. Temelji se na protuupalnom učinku i uništenju lojnih žlijezda, potiče razvoj novog kolagena te smanjuje blaže ožiljke. Zbog efekta pomlađivanja koža bude nježnija, glađa i zategnutija bez oporavka. Radiovalovi su slični Neodimij Yag laseru, ali imaju jači efekt jer prodiru dublje, ne uklanjaju dlake i preporučuju se kod pojačanog mašćenja i upalnih akni. Frakcijski radiovalovi su najbrži tretman za liječenje akni – tretman traje svega 60 sekundi za čitavo lice. No, ovaj je laser ujedno i među najjačima te se koristi ožiljaka, proširenih pora i pojačanog mašćenja kože. Frakcijski laseri se koriste kod proširenih pora i ožiljaka na licu. Zbog piling efekta onemogućavaju razvoj mitesera (komedona) jer sprječavaju začepljivanje otvora lojnih žlijezda na površini. Klasični pilinzi koriste se u iste svrhe samo imaju znatno slabiji efekt uz dulji oporavak. AFT tretman i KTP i Pulsed Dye laser se najviše koristi za uklanjanje crvenila kože nakon jače upaljenih akni, a ujedno pomlađuje i oporavlja kožu.

Ako imate problem s aknama, ne odgađajte odlazak kod dermatologa jer čim prije krenete s terapijom, imat ćete bolje rezultate te ćete spriječiti ožiljke i ostale neugodne pojave. Nakon procjene vašeg stanja, dermatolog će, među ostalim, preporučiti neki od laserskih tretmana koji će učinkovito očistiti vašu kožu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo