TKO ĆE OVDJE IZRAVNATI RAČUNE? / Slavonija je Hrvatskim cestama dužna više od 44 milijuna kuna, a u svom proračunu ima tek 28 milijuna

Image
Foto: Net.hr

Požeško-slavonska županija tvrdi i dalje da pokušavaju mirnim putom riješiti nastali dug

24.3.2023.
19:15
Net.hr
VOYO logo

Požeško-slavonska županija dužna je Hrvatskim cestama 44,2 milijuna kuna i to za dug koji je nastao prije više od 15 godina, no ni danas se ne nazire kraj i kako bi ga županija mogla podmiriti, naročito ako se uzme u obzir da je čitav županijski proračun 28 milijuna kuna, prenosi RTL-ov portal Danas.hr.

Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije ishodnišna je točka ovolikog duga. Ista ta uprava otišla je u stečaj, a njen je dug preuzeo osnivač, odnosno Požeško-slavonska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'RADE 24 SATA, NIŠTA IM NE SMETA' /

Doznajemo koliko novih kamera stiže na naše ceste! 'Ne trebate uopće znati gdje je. Ako drugi vozači uspore, onda je jasno...'

Image
'RADE 24 SATA, NIŠTA IM NE SMETA' /

Doznajemo koliko novih kamera stiže na naše ceste! 'Ne trebate uopće znati gdje je. Ako drugi vozači uspore, onda je jasno...'

Hrvatske ceste izradile su Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2001. do 2004. godine. Vlada je zatim usvojila takav dokument, a Skupština Požeško-slavonske županije je u srpnju 2002. godine donijela program ubrzanog financiranja izgradnje i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta.

Temeljem tih dokumenata Županijska uprava za ceste zadužila se te zaključila Ugovor o dugoročnom kreditu u kojem su Hrvatske ceste bile sudužnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedugo nakon toga nad Županijskom upravom za ceste proveden je stečajni postupak", kazali su za Danas.hr iz Požeško-slavonske županije i dodali kako je Županijsko poglavarstvo 2007. godine donijelo odluku o reprogramu priznatih tražbina te ovlastilo župana za sklapanje Sporazuma podmirenju priznate stečajne tražbine.

Dug se popeo na vrtoglavih 44,2 milijuna kuna

Glavnica duga je 23 milijuna kuna, no s godinama je narastao na 44,2 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na visinu dugovanja i negativnog utjecaja, koju ovrha može imati na Požeško-slavonsku županiju, Hrvatske ceste ulažu izniman trud zajedno s nadležnim ministarstvom i u dogovoru sa županijom, u pronalaženju najboljeg rješenja i načina naplate duga, a da se time ne ugrozi poslovanje Požeško-slavonske županije", rekli su iz Hrvatskih cesta.

Požeško-slavonska županija tvrdi i dalje da pokušavaju mirnim putom riješiti nastali dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Požeško-slavonska županija je pokušavala i dalje pokušava mirnim putem, dogovorima te sporazumima iznaći rješenje temeljem kojeg bi uspješno, kroz određeno vremensko razdoblje podmirila preuzete obveze prema Hrvatskim cestama, a da istovremeno ne ugrozi svoje poslovanje i likvidnost te poslovanje i likvidnost svojih proračunskih korisnika. Svi prijedlozi i moguća rješenja su prelazili fiksne mogućnosti županijskog proračuna koji izvorno iznosi 28 milijuna kuna, te time nisu bile prihvatljive i moguće", rekli su dodali kako čine sve što je u njihovoj moći kako ne bi ugrozili financijsku stabilnost županije.

Image

"Kod iznalaženja rješenja poglavito se vodi računa da ne budemo izloženi riziku i potencijalnoj neodrživosti funkcioniranja i razvoja te pripreme i provedbe strateških projekata iz Plana razvoja Požeško-slavonske županije", odgovorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pruža podršku Hrvatskim cestama da nađe najbolje moguće rješenje, kojim bi se riješilo pitanje dugovanja.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo