NOVA AFERA VLADE? /

Slavonci više ne daju zemlju Agrokoru po cijenama za Todorića

Poljoprivrednici kažu da nisu u pitanju iste tvrtke i prijete da će cijeli slučaj prijaviti DORH-u

8.1.2019.
20:50
VOYO logo

Pred Vladom je nova je afera, ovaj put u resoru poljoprivrede. Hrvatska udruga poljoprivrednika optužuje ministarstvo da je pokušalo utjecati na lokalnu samoupravu da zakup sa državnog zemljišta s Agrokorovih tvrtki aneksom prebaci na zrcalne tvrtke osnovane nakon pogodbe. Poljoprivrednici kažu da nisu u pitanju iste tvrtke i prijete da će cijeli slučaj prijaviti DORH-u.

Zemlja na kojoj je Ivica Todorić stvorio carstvo - 33.000 hektara zakupljenog državnog zemljišta na kojem se proizvodi 40 posto hrvatske hrane. Država je htjela tu zemlju ostaviti na korištenje novom Agrokoru, no općinski načelnici u Slavoniji su rekli - ne!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu suglasnost za produljenje zakupa zemljišta daje lokalna vlast, ne samo državna. Poljoprivrednici optužuju državnog tajnika Tugomira Majdaka da je na sastanku u ministarstvu prije Božića tražio da se potpisom pogoduje Agrokorovim tvrtkama.

"Ako se nešto mora prema zakonu, onda se mora. Ja vjerujem da bi to načelnici i gradonačelnici napravili. Ako zakon kaže da se može, kao što i piše, kao što je naše tumačenje, tada je to bio prema našem mišljenju nedopustiv pritisak prema jedinicama lokalne samouprave'', kaže Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Belje ima koncesiju nad 22.000 hektara u Baranji na što bi se moglo poslagati čak 44.000 nogometnih igrališta. Vupik raspolaže površinom od 13.000 Poljuda, a PIK Vinkovci gotovo 9.000, a Agrolaguna najmanje. Ukupno oko 2,5 posto hrvatskih obradivih površina. 

Načelnici su se požalili i bivšem ministru gospodarstva. "Oni su ostali blago rečeno iznenađeni i zapravo vrlo jedna škakljiva tema, a još bi škakljivije bilo da su oni tek tako potpisali komad papira kojim bi oni to tek tako prenijeli", kaže bivši ministar gospodarstva, a sada MOST-ov saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvani Majdak danas nije došao na skup Udruge OPG-a Život na koji je bio pozvan.

Umjesto njega odgovorili su nam dopisom iz Ministarstva poljoprivrede. Kažu kako tim aneksima nisu produljivani nikakvi ugovori već je samo administrativno, odnosno formalno, promijenjen korisnik zakupa.

No, s njima se ne slažu OPG-ovci koji zrcalne tvrtke ne izdjednačavaju s tvrtkama iz Agrokorovog koncerna.

"Radi se o potpuno novim tvrtkama. Dakle, nisu to one tvrtke koje su potpisale ugovor o koncesiji s državom. Neka uđu ponovno u proceduru, neka podnesu zahtjev", kaže Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-ova Život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednike je iznenadilo i što je na spomenutom sastanku bio i predstavnik DORH-a. Iz Državnog odvjetništva kažu da zakon nalaže da štite državne interese.

"Tražimo, kao Hrvatska udruga poljoprivrednika objavljivanje kompletnog fonograma s navedenog sastanka ako je on bio normalan i uobićajen", poručio je Sebastian Svat, zamjenik predsjednika Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivrednici najavljuju kako će potražiti pravnu pomoć i, ukoliko pronađu temelj, cijeli slučaj će prijaviti nadležnim institucijama. Iz novog Agrokora na sve ovo nema komentara. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo