u Osijeku / Slavonci danas očekuju vrhunac vodenog vala: Šef Stožera otkrio kakva je situacija

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Trenutačni vodostaj rijeke Drave u Osijeku je 411 centimetara i tijekom protekle noći nije bilo značajnijeg porasta, ističe Vulin, napominjući da je Drava u posljednjih osam sati narasla svega dva centimetra, što je znak da se bližimo vrhuncu vodenog vala

13.8.2023.
10:01
Borna Jaksic/PIXSELL
VOYO logo

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da bi  tijekom nedjelje u Osijek trebao doći vrhunac vodenog vala, no dodaje da sve teče mirno pa se ne očekuju nikakvi problemi.

Trenutačni vodostaj rijeke Drave u Osijeku je 411 centimetara i tijekom protekle noći nije bilo značajnijeg porasta, ističe Vulin, napominjući da je Drava u posljednjih osam sati narasla svega dva centimetra, što je znak da se bližimo vrhuncu vodenog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predviđa da bi vrhunac vodostaja mogao dostići 430 centimetara, što je 20-tak centimetara više nego sada, no s obzirom na usporenu tendenciju rasta može se dogoditi da vrhunac vodostaja u Osijeku bude i nešto niži.

Image
borba s vodostajima /

Ravnateljstvo objavilo najnovije informacije: Evo kakva je situacija s poplavama u Slavoniji

Image
borba s vodostajima /

Ravnateljstvo objavilo najnovije informacije: Evo kakva je situacija s poplavama u Slavoniji

"Niti pod tim vodostajem apsolutno ništa neće biti ugroženo u Osijeku, što znači da ćemo ispratiti vodeni val prema ušću Drave u Dunav mirno i bez ikakvih problema", poručio je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Stožera grada Osijeka i dalje upozorava stanovnike da zbog mogućih opasnosti koje nosi brza i mutna voda ne obilaze poplavljena područja već da ovaj prirodni fenomen promatraju s pristojne udaljenosti.

Naglašava također da snimke iz zraka pokazuju kako je ogromno šumsko močvarno područje sjeverno od Osijeka puno vode, što znači da bi u narednim danima i tjednima, kada se voda bude povlačila u svoje korito mogla uslijediti  nova runda borbe protiv komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o tisućama hektara šumskih i močvarnih površina a s obzirom na to da smo u dosadašnjem dijelu sezone bili relativno uspješni mislim da ćemo to uspjeti i pred sam kraj ovogodišnje sezone borbe s komarcima, rekao je Vulin.

To će, međutim po njegovim riječima iziskivati i dodatna financijska sredstva i praktički dodatni angažman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća da je Grad Osijek u ovogodišnjem proračunu imao osiguranih 1,5 milijuna eura za borbu protiv komaraca od čega je 700 tisuća eura sredstava Grada Osijeka, 200 tisuća je osigurala Osječko-baranjska županija i 600 tisuća Vlada.

Dosad je potrošeno 986 tisuća eura, a na raspolaganju je još nešto više od 500 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Uskoro vrhunac vodenog vala kod Osijeka. Direktor Hrvatskih voda: 'Oko 200 ljudi dodatno diže nasip za zaštitu'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo