borba s komarcima / Slavonci će se prvi u Europi i među prvima u svijetu letećih napasti rješavati ovom revolucionarnom metodom

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Projekt je počeo u ožujku ove godine, i trajat će do ožujka 2023.

9.5.2021.
8:52
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

Osječko-baranjska županija prvo je područje u Europi i svijetu nakon Brazila u koje će sljedeće godine biti postavljeni svjetleći infopanoi, koji su zapravo klopke za komarce, a koji tijekom 12 sati u sebe mogu privući i 30.000 odraslih jedinki komaraca s radijusa od 2,5 kilometara.

U tom projektu uz županijski Zavod sudjeluju i Zavod za javno zdravstvo iz Sombora, Fond europskih poslova Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine i ZZJZ Požeško-slavonske županije, piše Glas Slavonije. Projekt je počeo u ožujku ove godine, i trajat će do ožujka 2023., a njime je osigurano nešto malo manje od milijun eura. Općeniti je cilj tog projekta omogućavanje brzog otkrivanja bolesti koje komarci prenose, i to poboljšanjem prekograničnoga nadzora i kontrole komaraca, ali i suzbijanjem komaraca ekološki prihvatljivim metodama, bez uporabe pesticida, kao i  daljnja edukacija o mjerama kontrole komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Je li to spas? /

Osijek će se protiv komaraca boriti svjetlećim panoima

Image
Je li to spas? /

Osijek će se protiv komaraca boriti svjetlećim panoima

''Svjetleći panoi za suzbijanje komaraca bit će postavljeni na deset lokacija na području županije. Ti su panoi konstruirani tako da privlače komarce oponašajući ljudski dah i miris. Komarci koji su privučeni u takav pano zapravo ulaze u klopku iz koje ne mogu izići te ugibaju od dehidracije. Ti su se panoi pojavili prvi put prilikom pojave virusa zika u Brazilu, a smatra se da mogu privući do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju, i to iz radijusa od 2,5 kilometara. Inače, to je patent Svjetske zdravstvene organizacije, a nama nije poznato da su bilo gdje korišteni izvan Brazila, pa će osječko i vojvođansko područje biti prvo. Ono što ćemo mi ove sezone raditi je da ih ispitamo i vidimo imaju li uistinu takav efekt, a svih deset panoa onda bismo postavili sljedeće sezone, i to na urbanim područjima, točnije u četiri grada na području županije, i to tamo gdje smatramo da ima najvećeg protoka stanovništva, znači u njihovim središtima'', objasnila je članica projektnog tima MOS-Cross 2  Magdalena Sikora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo