'Skrivam unuka da ga spasim od bolesne majke'

31.7.2011.
13:36
VOYO logo

Unuk gospođe J. M. danas ima 11 godina, a po odluci Općinskog suda u Splitu, a zatim i pravomoćnoj drugostupanjskoj presudi Županijskog suda, baka i djed ga moraju predati njegovoj majci, svojoj kćerki jedinici.

No, baka i djed ne žele unuka vratiti majci, a za to, tvrde, imaju dobar razlog. Tvrde, naime, da odluka suda nije pravedna jer nije u najboljem interesu djeteta, jer se, kažu, njihova kćerka nije sposobna brinuti za dijete, koje je, uostalom, sama napustila. Dijete je također zbog majčina sadašnjeg partnera već imalo traume, tvrdi J. M., a sumnja i da kćerka sada živi u kriminalnom okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon poroda se psihički razboljela i otada živi s dijagnozom psihoze. Rodila je sina koji je, nažalost, tjelesni invalid. Sve to bilo je previše za njezina supruga koji je ostavio i nju i dijete. Razveli su se, dijete je pripalo majci, a otac za sina nikada nije pitao, niti se na bilo koji način brine za njega. Nakon toga o kćerki i unuku skrbili smo suprug i ja. I sve je bilo u redu punih šest godina, dok kćerka nije dovela kući novog partnera, koji je bio needucirana osoba, uopće nije shvaćao da je ona bolesna, i maltretirao je i nju i dijete", ispričala je J. M. za Slobodnu Dalmaciju.

Ovršni postupak nad djetetom pokrenut 2008. godine

Krajem 2007. godine njena kćerka je s nevjenčanim suprugom otišla iz kuće i otada se nije vratila, a unuk je ostao s bakom i djedom, srednjoškolskim profesorima, kojima je bio i povjeren na odgoj i čuvanje privremenom odlukom splitskog Centra za socijalnu skrb. No, nakon pola godine njegova je majka od Općinskog suda zatražila predaju djeteta, i sud je presudio u korist majke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako baka i djed nisu ispoštovali odluku koja je donesena još u listopadu 2008. godine, pokrenut je ovršni postupak nad djetetom, te oni otada bježe od zakona i stanuju na policiji nepoznatoj adresi.

Baki i djedu je sporno što je sud obrazložio kako je u interesu djeteta da nastavi živjeti s majkom, uz intenzivni i kontinuirani nadzor, iako nitko nije o svemu ispitao dijete, koje je predmet spora. Time je, kažu, prekršena i Konvencija o pravima djeteta. Stručni tim splitskog Centra za socijalnu skrb ocijenio je pak da je majka spremna na suradnju i prihvaća stručne savjete i ulaže napore da bi ih slijedila, pa se u tom dijelu otvara prostor za rad s majkom na osposobljavanju za kompetentnije roditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009060438006 arti-201008310049006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo