cijenjeni afrodizijak /

Skrivaju se po cijeloj Dalmaciji, vrijedniji su od zlata - no rijetki ih traže: Bili smo u lovu na zadarske tartufe

Njima se hvali Istra - a od nedavno tartufe se pronalazi i usred Zadra!

7.6.2022.
7:30
VOYO logo

Minimalni vrt ispod tri lipe na zadarskim Mocirama daje neobične plodove. Obitelj zadarske učiteljice pronašla je ovdje crne tartufe! "Prije jedno 5-6 godina neki pasić bio je tu i on je to našao, nešto nanjuškao. Nešto mi je sličilo na taj taruf", kaže Nada Bjelanović.

Na "vještačenje" su zato pozvali poznatog zadarskog stručnjaka koji im je potvrdio da se zaista radi o skupim gljivama.

"Bio je od nekih 300 grama, ali još je bio zelen i nezreo, tako da smo se dogovorili da ove godine kada bude vrijeme branja tartufa da ga opet pozovem. On je bio prije par dana i našli smo tu četiri nova, još dva su u zemlji!", kazala je Nada koja smatra da će ih biti još, a u tom slučaju će, kaže, "napraviti party."

Image
I oni gljivu za utrku imaju /

Dalmatinskim tartufom potiskuju istarski, 100 grama, 350 kuna. Ekspert za Direkt: Znam da ima! Tražio sam do Dubrovnika

Image
I oni gljivu za utrku imaju /

Dalmatinskim tartufom potiskuju istarski, 100 grama, 350 kuna. Ekspert za Direkt: Znam da ima! Tražio sam do Dubrovnika

Ivan Matak, tartufar iz Zadra kaže da je tlo "gotovo identično onima koje pronalazimo u prirodi, ili je crvenica ili humus." To je otprilike zemlja u kojoj najčešće raste crni tartuf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagoto romanjoli – Rea, Rafi, Ram i Rubi – šumski je odred za pronalazak tartufa. Ivan Matak ih u potragu vodi i prije zore!

"Iznimne su vrućine i vrlo je opasno, jer to se traži u vrlo gustom terenu gdje postoji mogućnost da ima i poskoka i raznoraznih zmija otrovnica. Tako da je to najteži dio traženja te vrste tartufa", dodaje Matak.

Nastavak berbe ovisit će o vremenu. Ako bude suša, tartufa će biti znatno manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadarskim restoranima domaćem tartufu ugostitelji zbog kvalitete daju prednost pred istarskim ili stranim aromatičnim gljivama iste vrste. Koriste se u kombinaciji s pljukancima, fužima, tjesteninom općenito…

"Po recenzijama naših gostiju pokazali su se jako dobri recepti od svježeg tartufa, bijelog tartufa, crnog tartufa, pa i ove tartufate", kazao je kuhar Mario Bodrožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
DAN OTVORENIH VRATA /

Noževi s hrvatskim grbom, snajperi i psi kao moćno oružje: Ovo je legendarna Počasna bojna