cijenjeni afrodizijak /

Skrivaju se po cijeloj Dalmaciji, vrijedniji su od zlata - no rijetki ih traže: Bili smo u lovu na zadarske tartufe

Njima se hvali Istra - a od nedavno tartufe se pronalazi i usred Zadra!

7.6.2022.
7:30
VOYO logo

Minimalni vrt ispod tri lipe na zadarskim Mocirama daje neobične plodove. Obitelj zadarske učiteljice pronašla je ovdje crne tartufe! "Prije jedno 5-6 godina neki pasić bio je tu i on je to našao, nešto nanjuškao. Nešto mi je sličilo na taj taruf", kaže Nada Bjelanović.

Na "vještačenje" su zato pozvali poznatog zadarskog stručnjaka koji im je potvrdio da se zaista radi o skupim gljivama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je od nekih 300 grama, ali još je bio zelen i nezreo, tako da smo se dogovorili da ove godine kada bude vrijeme branja tartufa da ga opet pozovem. On je bio prije par dana i našli smo tu četiri nova, još dva su u zemlji!", kazala je Nada koja smatra da će ih biti još, a u tom slučaju će, kaže, "napraviti party."

Image
I oni gljivu za utrku imaju /

Dalmatinskim tartufom potiskuju istarski, 100 grama, 350 kuna. Ekspert za Direkt: Znam da ima! Tražio sam do Dubrovnika

Image
I oni gljivu za utrku imaju /

Dalmatinskim tartufom potiskuju istarski, 100 grama, 350 kuna. Ekspert za Direkt: Znam da ima! Tražio sam do Dubrovnika

Ivan Matak, tartufar iz Zadra kaže da je tlo "gotovo identično onima koje pronalazimo u prirodi, ili je crvenica ili humus." To je otprilike zemlja u kojoj najčešće raste crni tartuf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagoto romanjoli – Rea, Rafi, Ram i Rubi – šumski je odred za pronalazak tartufa. Ivan Matak ih u potragu vodi i prije zore!

"Iznimne su vrućine i vrlo je opasno, jer to se traži u vrlo gustom terenu gdje postoji mogućnost da ima i poskoka i raznoraznih zmija otrovnica. Tako da je to najteži dio traženja te vrste tartufa", dodaje Matak.

Nastavak berbe ovisit će o vremenu. Ako bude suša, tartufa će biti znatno manje.

U zadarskim restoranima domaćem tartufu ugostitelji zbog kvalitete daju prednost pred istarskim ili stranim aromatičnim gljivama iste vrste. Koriste se u kombinaciji s pljukancima, fužima, tjesteninom općenito…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po recenzijama naših gostiju pokazali su se jako dobri recepti od svježeg tartufa, bijelog tartufa, crnog tartufa, pa i ove tartufate", kazao je kuhar Mario Bodrožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo