Škole neće birati dva najjeftinija udžbenika!

Tresla se brda, rodio se miš. Ta poslovica će se primijeniti i na pokušaj uređivanja tržišta udžbenika.

15.1.2010.
16:31
VOYO logo

U nakladničkim krugovima šuška se da će Ministarstvo obrazovanja odustati od samo dva paralelna udžbenika, ali i od natječaja po kojem bi se škole odlučivale između dva najjeftinija udžbenika.

Ministar Radovan Fuchs tvrdi da se od koncepcije koja bi ograničila ekstra zaradu izdavača, ali i rasteretila kućne budžete pola milijuna školaraca, neće odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo samo varijantu koja bi nam omogućila da knjige koje su već otisnute ne propadnu. Ostat će pravilo da će udžbenike birati škole na rok od četiri godine. Ako se odustane od natječaja za najjeftinije udžbenike, naći će se način reguliranja cijene udžbenika. To može biti cijena tiskanja s ograničenom maržom ili slično", izjavio je Fuchs za Večernji list, dopuštajući mogućnost da se u optjecaj pusti i treći udžbenik.

Bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić nije oduševljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vjerovati da neće biti javnog natječaja za dva najjeftinija udžbenika, odnosno da će ministarstvo popustiti jer je ministar pokazao odlučnost da riješi pitanje udžbenika. Uostalom, to od njega očekuju roditelji, nastavnici i učenici", rekla je Vokić.

Da je sada ministrica, dopustila bi maksimalno tri udžbenika, i to samo iz prirodoslovnih predmeta, a za sve ostale predmete samo dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001150051006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike