SKEPSA OKO UVOĐENJA EURA: / Hrvati vole svoju nacionalnu valutu. Boje se da će imati manje u novčaniku i da će im život biti skuplji

Image
5.1.2020.
8:03
VOYO logo

Hrvatska je preuzela predsjedanje Europskom unijom i za nekoliko godina želi uvesti euro. Što o tome kažu sami građani? Ekipa Deutsche Wellea se raspitala na licu mjesta, točnije u Vukovaru. Tečaj hrvatske kune je već godinama stabilan, za jedan euro dobije se nešto više od 7 kuna. No, mnogim Hrvatima kuna nije samo sredstvo plaćanja već je simbol neovisnosti.

"Mislim da je euro bolji za nas, ali mi volimo i našu kunu, ipak je to naša nacionalna valuta", kazala je jedna Vukovarka dok je druga mišljenja da Hrvatska još nije spremna: 'Mislim da trenutno nismo dovoljno jaki za euro. Možda za jedno 5-6 godina, ali sada još ne.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati su skeptični

U Vukovaru su i dan danas na svakom uglu vidljivi tragovi rata od prije 30 godina, a nalazi se u regiji koja ekonomski zaostaje. U tvornici Borovo nekad je radilo 16.000 ljudi, a danas ih je jedva 600. Preživljavaju uz državnu pomoć. Teško im je pronaći mlađe radnike, jer su mnogi mladi zbog niskih plaća iselili u inozemstvo. Borovo obuću prodaje uglavnom u Hrvatskoj, a samo 20 posto se izvozi. Uprava tvrtke želi povećati izvoz u eurozonu, a smatraju kako bi im uvođenje eura bilo tu od velike pomoći.

Do sada je uvođenje eura zapinjalo jer je veći dio stanovnika Hrvatske bio skeptičan prema europskoj valuti. Mnogi se boje da će imati manje u novčaniku, a da će cijene porasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će vjerojatno skuplje, ma život će sigurno biti skuplji", uvjeren je jedan Vukovarac.

Turisti sigurno jedva čekaju euro

No, euro bi sigurno bio dobra vijest za 20 milijuna turista koji svake godine posjete Hrvatsku. Sada svaki put kad dižu novac na bankomatu ili mijenjaju valute u mjenjačnicama moraju platiti silne provizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada oko uvođenja eura nema pretjerane euforije ni među političarima ni predstavnicima gospodarstva. No, Hrvatska već neko vrijeme ispunjava stroge kriterije za uvođenje eura pa u ovoj godini u kojoj predsjeda Vijećem Europske unije, mogla bi napraviti prvi korak u smjeru eura", navodi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo