SKANDALOZNU KONSTATACIJU UBACILI U ZAKON: /

Za Vladu i ministarstvo rat je završio 1992. godine?

Image
Foto: PIXSELL, Jurica Galoić

Povijest se dogodila tako da većina nas zna kada su počeli i završili Prvi i Drugi svjetski rat. No, kada je Domovinski rat u pitanju, u točne datume nismo posve sigurni.

25.10.2017.
18:38
PIXSELL, Jurica Galoić
VOYO logo

Za mnoge je agresija JNA i pobunjenih Srba počela 'balvan revolucijom' 1990. godine, za druge napadom na policijsku stanicu u Pakracu, dok treći smatraju da je sve počelo 'krvavim Uskrsom' na Plitvicama. Također, neki će reći da početkom Domovinskog rata možemo smatrati masakr policajaca u Borovom Selu ili prvi napad tenkova JNA na hrvatsko selo Hrastovicu kod Petrinje u srpnju 1991. godine.

Ipak, kada je završetak rata u pitanju, ne bi trebalo biti toliko dvojbi. Naime, postoje tek dvije točke koje možemo smatrati krajem rata. Kraj vojno-redarstvene akcije Oluja ili mirna reintegracija Podunavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Ministarstvo obrane službeno smatra da su hrvatski branitelji svi koji su sudjelovali u obrani Hrvatske do 30. lipnja 1996. godine.

No, ako se Vladu RH i Ministarstvo hrvatskih branitelja pita, rat je u Hrvatskoj trajao vrlo kratko, tek do 1992. godine. Naime, već na drugoj stranici Nacrta prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima, predlagatelj zakona u analizi postojećeg stanje kaže da su se "nakon više od 25 godina od završetka Domovinskog rata, društvo, kao i potrebe braniteljsko-stradalničke populacije uvelike su se promijenile".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilično je to skandalozan gaf kojega nisu primijetili ni čelni ljudi ministarstva, niti branitelji koji su sudjelovali u pisanju zakona, niti članovi Vlade, a niti premijer Plenković koji je samo istaknuo da se na prijedlogu zakona radilo godinu dana.

"Uh, ne znam, moram vidjeti o čemu se radi. Kažete, na prvoj stranici. Hvala što ste javili, dat ću odmah da se to iščita i ispravi. Hvala vam još jednom", izjavio je ministar branitelja Tomo Medved za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo