grubo kršenje privatnosti / Skandal u Vukovaru: netko moliteljima iz inicijative '40 dana za život' prijavljuje da žene dolaze na abortus

Image
Foto: 40 dana za život - Vukovar/Facebook

Kako su došli do ove informacije - što predstavlja grubo kršenje privatnosti žene, a pogotovo je osjetljivo s obzirom da se radi o podatku medicinske prirode - ostaje nejasno

5.10.2016.
15:31
40 dana za život - Vukovar/Facebook
VOYO logo

Vukovarski ogranak inicijative '40 dana za život' objavio je na svojim Facebook stranicama poziv, kojeg su nazvali 'Doček kraljeve kćeri'. Molitvena zajednica, koja u 24 hrvatska grada dočekuje građane na ulazima, ponegdje čak i u krugu bolnica, i grupnom molitvom nastoji promijeniti izbor žene da odlučuje o vlastitim reproduktivnim pravima, piše ŠibenikIn.

Doznali su da u vukovarsku bolnicu zbog abortusa planira doći jedna žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život!", naveli su na svojim stranicama.

Kako su došli do ove informacije - što predstavlja grubo kršenje privatnosti žene, a pogotovo je osjetljivo s obzirom da se radi o podatku medicinske prirode - ostaje nejasno. Naime, na telefone Opće bolnice Vukovar nitko se ne javlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanke i građani su ispod te objave reagirali mahom nevjericom i optužbama za provođenje psihološkog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkud vam ta informacija?"

"Nadam se da će vas dotična tužiti, kao i bolnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da meni to napravite, sve do jednoga bih vas prijavila za psihičko zlostavljanje. Sve. I vas koji pozivate na to i one koji bi tamo došli."

"Trebalo bi vam policiju zvat. Onako najaviti. Laganini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivistica protiv pobačaja šibenskom novinaru iščupala mikrofon iz ruke: 'Napadnut sam dok sam radio svoj posao'

Aktivisti molitvene inicijative '40 dana za život', fizički su u srijedu pred šibenskom Općom bolnicom napali novinara Radio Ritma Valeria Baranovića koji ih je, zbog nasilnog sprečavanja u obavljanju svog posla, prijavio policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dogodilo se to danas oko 13,15 sati pred zgradom Poliklinike gdje sam htio uzeti izjavu od prosvjednika, a jedna od aktivistica mi je pokušala iščupati mikrofon iz ruke. Kako sam napadnut i nasilnim putem spriječen u obavljanju svoga posla, otišao sam slučaj prijaviti policiji", izjavio je kolega Baranović nakon davanja izjave u policiji, javlja ŠibenikIn.

Kaže da je u međuvremenu pitao u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj je li prosvjed pred bolnicom prijavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su mi da je prijavljena samo molitva, ali ne i prosvjed, što ovo okupljanje prema svemu sudeći jest. Naime, u zakonu piše da su bilo kakve aktivnosti pred bolnicama, koje na bilo koji način uznemiravaju pacijente – zabranjene, a kako ovakav oblik molitve, uz silne jasno istaknute parole, zasigurno izazivaju nelagodu kod građana i pacijenata, smatram da je riječ o klasičnom prosvjedu za koji oni očito nemaju dozvolu.

"Rekao sam im pristojno 'dobar dan', predstavio se, a žena je zgrabila mikrofon koji sam nekako ipak uspio iščupati iz njezinih ruku. Nisam mogao vjerovati. Nakon toga, ukipila se i počela moliti", rekao nam je kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je dao izjavu policiji, uputili su patrolu na mjesto događaja gdje je i naš reporter. 

"Prosvjednice su mi rekle da ih je novinar prekidao u molitvi i unosio im mikrofon u lice dok su se molile. Tvrde da ih je uznemiravao i da su svjesne da se nalaze na javnoj površini gdje je snimanje dopušteno, ali da im je on ugrozio molitveni prostor. Policija je došla i upravo uzela podatke jednoj od aktivistkinja", javlja ŠibenikIn s mjesta događaja ispred šibenske bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred šibenskom bolnicom i dalje mole protiv pobačaja: Ne smeta im zima ni žestoka bura

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

(Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Aktivisti Vanje Gulam molitvene inicijative '40 dana za život', neovisno o jakoj buri i najnižim temperaturama zraka ove jeseni, nastavljaju dežurati ispred šibenske bolnice i moliti protiv pobačaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo