Nikako nije dobro / Situacija se ne smiruje, zagrebački stožer izvještava: Covid je ušao i u PU zagrebačku gdje su 43 zaposlenika pozitivno

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Korona je ušla u devet domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korosnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik.

2.11.2020.
10:55
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježeno više od 900 pozitivnih testova na koronavirus.

Točnu brojku objavio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, a javnosti su se obratili nešto prije 11 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velikog broja novozaraženih, KB Dubrava i službeno postaje Covid-bolnica. Svi pacijenti koji nisu zaraženi covidom moraju se zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama. Otkazani su svi prethodno naručeni pregledi. 

Na razini cijele zemlje, danas je zabilježeno 1165 novozaraženih što je alarmantni podatak budući da se vikendom manje testira. Danas je oboren rekord po broju preminulih, čak 32 osobe umrle su od posljedica Covida-19. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izvijestio ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, obavljeno 966 testiranja, a novooboljelih je 922, u što ulaze i oni iz drugih lokacija za testiranje.

Dr. Vjekoslav Jeleč iz Gradskog ureda za zdravstvo kazao je i da je u Zagrebu pozitivno ukupno 126 zdravstvenih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na području PU zagrebačke zabilježeno je šest kršenja mjera samoizolacije te tri slučaja kršenja mjera Nacionalnog stožera. Covid je ušao i u PU zagrebačku gdje su 43 zaposlenika pozitivno, a njih 105 je u samoizolaciji.

Članovi stožera su potom odgovarali na novinarska pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štampar" još uvijek nije spreman za uvođenje brzih antigenskih testova, izvijestio je Šostar, jer nije gotova validacija te je dodao da bi oni možda mogli te testove uvesti krajem tjedna. Naveo je i kako ti testovi nisu toliko pouzdani kao PCR testovi te da su samo potonji mogući za putovanja.

"Brzi testovi su prihvatljivi za one pacijente koji imaju izražene simptome, ostali će i dalje morati raditi PCR testove", izjavio je Šostar te dodao da se validacija antigenskih testova radi od subote, ali da se i mora obraditi još 100 testova jer oni nemaju stopostotnu sigurnost . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarka je priupitala postavljaju li se dodatni kreveti te podižu li se šatori kod  Klinike za infektivne bolesti.

"Vidio sam da se postavljaju dodatni kontejneri pored Klinike za infektivne bolesti, ali o o tome može više reći Stožer, ili uvažena kolegica Markotić", ustvrdio je Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šostar je upitan i o tome ima li još uvijek cijepiva protiv gripe te kakva je nabavka i potražnja. 

"Potražnja je velika. Mi smo u prvom naletu dobili 45 posto cjepiva, distribuiramo ih liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Besplatno pravo na cijepljenje imaju stariji od 65 te onkološki bolesnici. Cjepivo je distribuirano prema brojevima koje su prijavile ustanove za primarnu zdravstvenu zaštitu", kazao je Šostar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je KB Dubrava postao Covid centar, novinare je zanimalo jesu li svi pacijenti prebačeni u druge bolnice te hoće li se osigurati liječenje za one koji su bili naručeni u KB Dubrava. 

"Brojevi koji svakodnevno viđamo su gotvo blizu tisuću. To rađa da se 10 do 20 posto bolesnika razvija tešku kliničku sliku što zdravstveni sustav teško podnosi. Mi ćemo danas imati sastanak s ministrom da vidimo što ćemo sa svim bolesnicima, a vrlo vjerojatno će se aktivirati prostori poput Arene. Bolnica u Rockfellerovoj će najvjerojatnije primiti dio bolesnika, ali sve to nije dovoljno jer će ove brojke koje se bliže 1000 značiti da će se moratir regrutirati veći broj bolesnika kojima je potrebnija ozbiljnija zdravstvena skrb", rekao je Jeleč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne-Covid bolesnici u ovih će dana biti prebačeni u druge bolnice. 

Korona je ušla u devet domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korosnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo