tajanstveni pokret / Šire teorije zavjere o koroni, laži o lancima pedofilije, a u Americi ih prate milijuni ljudi: Što se krije iza slova Q

Balkanska regija broji desetke tisuće pratitelja ovog pokreta.

13.10.2020.
22:45
VOYO logo

U gotovo svim analizama jučerašnjeg napada osim osobnih psihičkih problema koje je Daniel Bezuk stekao u očito disfunkcionalnoj obitelji često se naglašava i kontekst dosta čudnog vremena u kojem čudni pokreti, kultovi, teorije zavjere uzgajane na dark webu bujaju i putem društvenih mreža pronalaze svoju sve brojniju publiku a pandemija korone i strah koji se svakog dana nabija građanima takve paranoje samo pojačava.

Upravo jedan takav pokret krije se iza slova Q. QAnon u kojemu već tri godine anonimni objavljivač informacija razotkriva svijetu borbu Donalda Trumpa sa takozvanom dubokom državom - to vam je onih jedan posto elitnih građana što navodno kontroliraju cijeli svijet. U ovoj priči Trump je njihov mesija koji se obračunava s kriminalnim lancem koji predvode Demokrati. I nije Q pokret našao publiku samo u Americi, desetke tisuća pratitelja broji i naša balkanska regija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izmišljene priče /

Brže od koronavirusa šire se dezinformacije i 'fake news': Ovih savjeta bolje se ne pridržavati

Image
Izmišljene priče /

Brže od koronavirusa šire se dezinformacije i 'fake news': Ovih savjeta bolje se ne pridržavati

Iza ovoga samo naizgled jednog od slova engleske abecede, krije se anonimni pokret koji uz pomoć Donalda Trumpa ruši duboku državu - elitu koja kontrolira svijet. Evo što je o njima rekao prije dva mjeseca.

''Shvatio sam da im se ja jako sviđam. Cijenim to, ali o samom pokretu ne znam puno. Čujem da su to ljudi koji vole našu zemlju, samo ne vole gledati u što se pretvara'', kazao je Trump.

Raskrinkavanje lanca pedofilije, obračuni s kriminalnim krugovima, vraćanje slobode izbora građanima - ovo je samo dio ciljeva Q anonimusa - pokreta koji je u Americi kroz tri godine okupio milijune pratitelja. Trump je mesija, bez njega borba ne bi imala smisla, a demokrati su ti koji stoje iza svega.

''Veliki sam pobornik očuvanja mentalnog zdravlja. Preporučio bih ljudima koji vjeruju u taj pokret da iskoriste pravo na zdravstvenu njegu dok je još imaju. Veoma bizarno, skroz bizarno'', rekao je Joe Biden, demokratsi kandidat za predsjednika SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret se nije zaustavio samo u Americi

Sve kreće u listopadu 2017. kad na 4chanu - internet rubnoj platformi koja plasira svakojake informacije Q kreće objavljivati svoju istinu. I dok 56 posto republikanaca vjeruje u pokret, čak 76 posto demokrata smatra da su sve to laži.

Sve više se Amera okuplja oko toga zbog toga i toga i to može biti poprilično opasno, ali ova, kao i mnoge druge teorije zavjere su za SAD, poručio je Petar Popović, ništa čudno.

''On je posljedica propadanja jedne demokratske kulture i institucija a ne prijetnja izvana koja dolazi. To je dokaz bolesti demokracije u koju je zapala Amerika i zapad, jer je američki diskurs dovoljno konspirativan'', rekao je Popović.

I pokret se nije zaustavilo u Americi, deseci tisuća pobornika nalaze se u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, a nije se zaobišlo ni Balkan. QAnon ima svoje pratitelje u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

''Ima taj jedan univerzalni globalni prizvuk koji se lako širi pogotovo u doba informacijske povezanosti. Njezin kontekst u te borbe naroda protiv elita i borbe protiv duboke države to je uvijek prisutno'', rekao je Popović

Plodno tlo na Balkanu je za vrijeme koronakrize izrodilo zavjere protiv Sorosa, 5G mreže i cjepiva Bill Gatesa. A onda su sve stranice prije tjedan dana ugašene. Gotovo deset tisuća profila, grupa, stranica, više od 300 hashetagova, od Facebooka, Twittera, Instagrama do Youtubea. Da je QAnon ipak nešto više od teorije zavjere dokazuje i da se najpoznatija tajna skupina boraca za pravdu Anonimusi, odlučili s njima obračunati.

''Pozdrav Q. Mi smo Anonimusi i pratimo bespuća interneta iz naših podruma. Naivne ste ljude kupili lažnim informacijama bez dokaza. Imamo planove za vas''.

Ima i Q plan, a on se krije iza parole Gdje ide jedan, idemo svi- sljedeći zadatak- osvojiti s Trumpom sljedeće izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo