ne odustaju od zahtjeva /

Sindikati učitelja u petak kreću u štrajk: 'U predizborno vrijeme ima se za sve, samo ne za nas'

Štrajk u školama i na fakultetima počinje za dva dana. Sindikati od njega ne namjeravaju odustati sve dok Vlada ne ispuni zahtjev: četiri posto veću plaću. Ministar se nada da se učitelji sindikalnom pozivu ipak neće odazvati, a iako je još jučer zaprijetio sudskom zabranom štrajka, od toga je kako doznajemo, odustao

23.9.2015.
19:00
VOYO logo

'Četiri posto više svima ili štrajk', glasio je zahtjev sindikata, no povećanja plaća za učitelje i profesore nema pa će u petak umjesto na nastavu - u sindikalnu akciju.

"Predizborno je vrijeme, izgleda da ima para za mnoge, samo za nas nema kao što je normalno. Za penzionere ima, za zdravstvo ima, za subvencije i za struju ima, ali za nas nemaa", izjavio je Nenad čatipović, profesor u Graditeljsko-geodetskoj tehničkoj školi u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ministar obrazovanja Vedran Mornar prosvjetarima jučer zaprijetio sudskom zabranom štrajka, od tog poteza je, kako doznajemo, odustao. Ministar se nada da do štrajka ipak neće doći. No, sindikati su odlučni: štrajkat će dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Te sve prijetnje o neplaćanju štrajka i potencijalnoj zabrani štrajka će možda zaplašiti dio ljudi, no ono što je izuzetno važno reći jest da je sada vrijeme da se kaže dosta podcjenjivanju potplaćenosti i da se sada moramo sada izboriti za naša prava", rekla je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajka neće biti samo ako Vlada pošalje pisani sporazum. Podršku imaju i od učenika, neki od njih u petak u školu ne planiraju doći.

"Ja taj štrajk podržavam, jer uostalom neće biti škole, što je još bolje za nas", rekla je Ana, učenica Geodetsko-graditeljske škole u Splitu. 

Mnoge škole, osobito osnovne, osigurati će nastavu i produženi boravak.

"Ukoliko se neki učitelji odluče priključiti štrajku, ostali učitelji će biti na stručnoj zamjeni tako da učenici neće osjetiti da su učitelji u štrajku i da nastava i sve ostale aktivnosti odvijati će se normalno", izjavila je Jasmina Hamer, ravnateljica OŠ Tina Ujevića u Zagrebu 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati tvrde da će u osnovnim školama u štrajk više od 66 posto učitelja. Školska godina tek je počela, a učionice će za dva dana ponovno biti prazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo