'oduzima se posao' / Sindikati u Petrokemiji: 'Zatvaranjem Petrokemije ubija se Kutina, odmah pokrenite proizvodnju'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U toj tvrtki ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori

23.3.2023.
16:16
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Sindikati u kutinskoj Petrokemiji zatražili su u četvrtak da se što prije pokrene proizvodnja u toj tvornici i dovrši prijenos vlasništva na novog vlasnika, a ako to nije moguće da vlada iskoristi priliku i vrati tvornicu u vlasništvo Republike Hrvatske.       

Predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus pozvao je na konferenciji za novinare premijera Andreja Plenkovića da se što prije postigne dogovor kako bi se pokrenula proizvodnja, jer će Petrokemija u suprotnom uskoro nestati, budući da je je radnici svakodnevno napuštaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj tvrtki ni nakon više mjeseci nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori.

Image
Neizvjesnost 1300 radnika /

Kutinska petrokemija već 4 mjeseca čeka prijenos vlasništva. Prijeti joj gašenje

Image
Neizvjesnost 1300 radnika /

Kutinska petrokemija već 4 mjeseca čeka prijenos vlasništva. Prijeti joj gašenje

"Dvije najmoćnije hrvatske tvrtke INA i PPD i država ne mogu riješiti problem i to je nevjerojatno, upozorio je Klaus na konferenciji za novinare te upitao kome je u interesu da Petrokemija nestane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njezinim zatvaranjem 'ubija' se grad Kutina, oduzima ogroman posao Hrvatskim željeznicama i šibenskoj luci te ugrožava hrvatska poljoprivreda, jer stari vlasnici Petrokemiju više ne žele, a novi je ne mogu preuzeti", rekao je Klaus.

Radnici Petrokemije cijelo to vrijeme dolaze na posao i rade, iako ne svoj glavni posao nego druge poslove, među kojima i prepakiravanje tuđeg umjetnog gnojiva lošije kvalitete od kutinskog, dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klaus je podsjetio da je od 2018. većinski vlasnik Petrokemije tvrtka Tera - mineralna gnojiva, 53 posto u vlasništvu INA  i PPD, dok je više od 40 posto u vlasništvu države. Tvrtka je, tvrdi, nakon dokapitalizacije pokazala da može raditi profitabilno i poslovati s dobiti, no problem je nastao kada su INA i PPD odlučili prodati svoj udjel u Petrokemiji.

Sindikat ne zna u kojoj je fazi prijenos vlasništva te ističu kako "traje igra priopćenjima" a proizvodnju nitko ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klaus je rekao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović na sastanku veljači izvijestio da Ministarstve ne zna što novi vlasnici planiraju raditi i u što ulagati, da bi ih nakon što su pismeno reagirali uvjeravao da ne trebaju brinuti.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su i kako Yildrim Holding kupovinom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo