RASKOL MEĐU SINDIKATIMA, RIBIĆ NAPAO STIPIĆA: / 'Dosta nam je njega i njegovih gluposti, taktika mu se sastoji od jednog jedinog'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021.

27.5.2020.
11:07
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su u srijedu prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

"Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivnog ugovora", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZDRAVSTVENI SINDIKATI RAZOČARANI PONUDOM VLADE: /

'Ne možemo pristati na uskraćivanje prava nas zaslužnih za otvaranje ekonomije'

Image
ZDRAVSTVENI SINDIKATI RAZOČARANI PONUDOM VLADE: /

'Ne možemo pristati na uskraćivanje prava nas zaslužnih za otvaranje ekonomije'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Nema povećanja osnovice plaće

Dodao je kako su u pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

"Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili", objasnio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum.

"Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima", kaže Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cro-kartica kamen spoticanja

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenog sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

"Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme, te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je Vlada uvažila", naglasila je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec je dodao kako će u petak ujutro biti potpisivanje dogovora s Vladom.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

29.11.2019., Zagreb - Predstavnici Sindikata hrvatskih ucitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske i Sindikata zaposlenika u hrvatskom skolstvu - Preporod dolaze u zgradu Vlade na Trgu svetog Marka na nastavak pregovora. Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom skolstvu - Preporod Zeljko Stipic.

Ribić napao Stipića

Nakon sastanka u Vladi, svoj komentar dao je i šef Hrvatske matice sindikata Vilim Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika se sastoji od jednog jedinog - nemoj ništa potpisati i onda on napada one koje potpišu. Fascinantno je da ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti", izjavio je Ribić.

Stipićev sindikat jedini od obrazovnih odbio ponudu

Podsjetimo, predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon", objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali. Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo", zaključio je Stipić.

Jagić: 'Ponuda prihvatljivija od prošle'

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je "daleko prihvatljivija od prošle", staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, bit će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice", zaključio je Jagić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo