Brkić u RTL Direktu / 'Sindikati će teško odbiti ovakvu ponudu. Vjerojatno će sve završiti nekakvim trulim kompromisom'

Brkić upozorava da se ekonomska politika ove zemlja nije promijenila od 1994. godine

16.10.2019.
22:58
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u Saboru da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja.

Također je najavio i povećanje minimalne plaće, kao i podizadnje neoporezivog dijela dohotka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika ili ekonomija?

Najave premijera u RTL Direktu komentirao je profesor političke ekonomije na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić.

"U ovim najavama je više više politike nego ekonomije, što je i razumljivo s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo: malo duža kampanja za predsjedničke izbore, brzo i za parlamentarne, naravno i to famozno predsjedanje Europskom unijom. Atmosfera nekakvog mira i bez velikih potresa i velkih zatjeva je u interesu Vlade", rekao je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nije dobro jest što se model perpetuira. To je naprosto model koji u ovoj zemlji rezultira sa svim neravnotežama, sa svim nepravdama, svim nejednakostima i mi nikako da okrenemo priču da vidimo funkcionira li taj politekonomski model u ovoj zemlji. Ako nismo zadovoljavani, onda ga mora mijenjati. Niz supstancijalnih problema ove zemlje se ne može riješiti fiskalnom politikom", objašnjava.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brkić upozorava da se ekonomska politika ove zemlja nije promijenila od 1994. godine, da imamo isti način promišljanja.

Vlada je sindikalne zahtjeve u školstvu dosad odbijala s aragumentom da bi oni narušili stabilnost državnih financija, fisklanu održivost, bilo je riječ o 400 milijuna kuna, a sad odjednom 1,2 milijarde nije problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se u šali izrazim: novca ima, pitanje je kako se on raspoređuje. Ne treba ni proračun državni ni lokalne gledati s prihodovne strane, treba gledati s rashodne strane. Kakvo školstvo, zdravstvo želite, koju razinu želite kao društvo isporučiti, koliko to košta. Košta toliko. OK, onda idemo na prihodovnu. Također, uvijek se govori da je proračun zadan, kao da je to Sveto pismo. On jest u velikoj mjeri zadan, ali zašto se onda bavite politikom? Mi moramo radikalno promijeniti priču, propitati fundamente ustrojstva zajednice", rekao je Brkić.

Prosvjetni sindikati i dalje izražavaju nezadovoljstvo jer, kažu, nije zadovoljen njihov zahtjev - povećanje koeficijenta složenosti posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve će vjerojatno završiti nekakvim trulim kompromisom. Teško je odbiti ovakvo povećanje. Odnosi, relacije, koje su bile dosad ostaju iste i zato (sindikati) traže promjenu koeficijenta, ali mislim da će doći ipak do nekog kompromisa. Neće sindikati do kraja moći oštro igrati", smatra Brkić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo