Dijete koje je pregazio vlak /

Sindikat policijskih službenika: Zbog pogibije djevojčice Madine podržavamo traženje ostavke ravnatelja Policije

Image
Foto: RTL

Presuda kaže da je RH kriva zato što su policajci poslali u pushback prugom prema Srbiji i zato što potom pogibija 6-godišnjakinje nije ispitana kako treba

19.11.2021.
21:13
RTL
VOYO logo

Sindikat policijskih službenika objavio je na društvenim mrežama da podržava udruge koje traže ostavku glavnog ravnatelja hrvatske policije Nikole Miline zbog smrti djevojčice Madine, šestogodišnje Afganistanke koja je stradala pod kotačima vlaka, vraćajući se s obitelji 2018. s granice Hrvatske nazad prema Srbiji.

U Facebook objavi su napisali da su odavno od ministra Davora Božinovića tražili ostavku Nikole Miline na dužnost glavnog ravnatelja zbog cijelog spektra propusta od kada obnaša tu dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine i naredio Hrvatskoj da obitelji plati odštetu od 300 tisuća kuna.

Civilne udruge poručuju da je to blamaža hrvatskih institucija i od premijera traže ostavku vrha MUP-a i policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZJAVA MINISTRA /

Božinović: 'Ne planiram dati ostavku zbog Madine. Čitamo tekst presude i vidjet ćemo što ćemo poduzeti'

Image
IZJAVA MINISTRA /

Božinović: 'Ne planiram dati ostavku zbog Madine. Čitamo tekst presude i vidjet ćemo što ćemo poduzeti'

Od slučaja novinarke Klancir i župana Sisačko-moslavačke županije, pada "mjera" u slučaju Rimac u koje je "upao" i načelnik Dubravko Novak (glavni kadrovik MUP-a) kojeg se preko noći umirovilo, slučaja smjene zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića koji ga je očito ugrožavao svojim znanjem i kompetencijama, napisali su sindikalisti

Podsjećamo i na nedavni skandala oko premlaćivanja migranata što je samo jedan u nizu propusta za koji u drugim državama snosio odgovornost prvi čovjek policije.

"Njemu je ipak njegova fotelja draža od časti i ugleda policije mada je evidentno da Nikola Milina nije dorastao toj odgovornoj i ozbiljnoj funkciji, kao i da očito nema dovoljno kompetencija za tu odgovornu i profesionalnu dužnost", napisali su. 

Naglasili su kako ostavka glavnog ravnatelja policije ne znači da će on ostati bez posla i da će sedovesti u pitanje egzistenciju njegove obitelji. "Neće više biti glavni i bitan pa neće više biti onog blještavila i jurenja u službenim automobilom, svakodnevnih lažnih osmijeha i 'ulizivanja' klimanjem glavom, domjenaka, dnevnica, putovanja, poklona i sličnih običaja koji idu uz dužnosničku plaću i dužnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Božinović očito ne vidi što mu njegov 'prvi policajac' radi, što je zapravo žalosno jer time podržava osobu koja svakodnevno čini štetu sustavu u cjelini i ruši ugled policije ne samo u javnosti već i u europskim institucijama te ugrožava njegovu poziciju ministra", poručili su.

Međutim, ne slažu se s traženjem ostavke ministra i državne tajnice jer kažu, "zna se tko je prvi čovjek policije i tko ovdje treba snositi odgovornost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović danas je rekao da ne namjerava dati ostavku, zapravo je djelovao kao da je iznenađen takvom idejom u ovakvim okolnostima:

"Ne namjeravam to napraviti jer iščitavamo tekst presude. Tu ima dosta toga što treba dobro iščitati, a postoje i drugi pravni lijekovi hoćemo li nešto poduzeti", kazao je Božinović.

Nedavno je RTL-ova Potraga, u suradnji s nizom velikih redakcija iz EU-a, nakon višemjesečne novinarske istrage brutalnosti nad migrantima, objavila snimke i dokaze o kršenju zakona od strane nekoliko pripadnika policije na granici RH i BiH.

"Tko su ti ljudi?" pretvorilo se tada u pitanje: "Tko su ti policajci?", a o RH i o MUP-u tjednima je u tom kontekstu pisala cijela EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko mjeseci poslije i neposredno nakon presude Europskog suda za ljudska prava o krivnji za tragediju djeteta na granici Hrvatske, Sindikat policije je stao na Božinovićevu stranu, čak ustvrdivši da je "nedopustivo insinuirati da policija postupa izvan zakona".

Priopćenje Sindikata policijskih službenika, međutim, odaje bitno drugačiji ton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo