uzvratili udarac /

Sindikalisti odgovorili gradonačelniku: 'Tko je on da nas naziva manekenima! Bolje mu je da šuti, kako ne bismo progovorili o njegovoj etici i moralu'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

'Takvi njegovi rigidni stavovi, takva isključivost, autokratski stav i elementarno nepoznavanje odredaba Zakona o radu su zapravo zastrašujući'

11.1.2018.
14:30
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Sindikalisti su priopćenjem reagirali na izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doslovno smo zgroženi autokratskim stavom, istupom i prijetnjama gradonačelnika Milana Bandića nakon naše jučerašnje pressice ispred zgrade Gradske uprave.

Takvi njegovi rigidni stavovi, takva isključivost, autokratski stav i elementarno nepoznavanje odredaba Zakona o radu su zapravo zastrašujući za jednog tako dugovječnog političara, koji je kroz te silne godine vladavine Gradom Zagrebom trebao, ipak, ponešto i naučiti o radnom i ugovornom pravu. Svesti raspravu, bez ikakve argumentacije, na nivo prijetnji smanjenjem plaća (koje bi opet bilo krajnje protupravno!) je krajnje skandalozno i nedopustivo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIŠE:

>> Bandić ne popušta zahtjevima sindikata Holdinga: našeg reportera nazvao sindikalistom, ispitivao ga kolika mu je plaća te je li dobio božićnicu

Pred prošle izbore za lokalnu upravu i samoupravu Bandić se slatkorječivo dodvoravao radnicima Zagrebačkog holdinga, i stotine je radnika iz agencijskog statusa hitno prebacio u radni odnos u Zagrebački holding, da bi nakon svog reizbora odmah nastavio po svom starom autokratskom običaju. Tko je on da proziva i naziva  sindikalne lidere "manekenima koji nastupaju na pressicama" i zatražio od nas da više radimo, a manje pričamo?! Radnici Holdinga, za razliku od njega itekako rade. Koji je on to kapitalni gradski projekt riješio u sedamnaest godina svoje vlasti? Zar Jakuševac, spalionicu smeća ili nešto treće?! Nas proziva vezano uz našu etiku i moral Bolje mu je da šuti, kako mi ne bismo progovorili o njegovoj etici i moralu. Ujedno mu preporučamo da, nakon naše jučer održane pressice, pročita mišljenja ponajboljih hrvatskih pravnih stručnjaka za radno pravo, kakve su mu šanse da uspije osporiti sindikalne tužbene zahtjeve znog neisplate cjelovite božićnice. Kratko rečeno, nikakve!

Nadmeni gradonačelnik trebao bi uzeti malo duži predah jer je trenutačno prilično uzdrman razvojem događaja, i potražiti bolje pravne savjetnike od ovih koji ga trenutačno okružuju, jer će u protivnom proći kao bos po trnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, treba znati da je Zakon o radu nešto poput "Biblije za radne odnose", a kolektivni ugovor svetinja koja se poštuje i bespogovorno ispunjava. O ispraznim prijetnjama smanjenjem plaća od 5 % može zboriti samo pravno neuk čovjek koji priča besmislice za javnost jer kolektivni ugovor vrijedi i nadalje, sve dok ne postignemo dogovor o njegovoj možebitnoj izmjeni. Osnovica plaće i svi koeficijenti složenosti poslova za sva radna mjesta u Holdingu (izuzev radnih mjesta iz grupe složenost poslova XI. po TKU-a - a to su rukovodeća radnja mjesta!), definirani su kolektivnim ugovorom pa ih on nikako jednostrano ne može sam promijeniti bez dogovora s pregovaračkim odborom sindikata. Milan Bandić nema nikakvo diskrecijsko pravo da jednostrano mijenja kolektivnom ugovorom određene plaće radnika!

Svoj despotizam može ispoljavati prema svojim, podređenim mu poslušnicima iz gradske uprave, ali nas ne može nimalo zastrašiti! Podsjećamo da je 2016. godine pokušao jednostrano raskinuti naš kolektivni ugovor pa je u travnju prošle godine pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske zgubio sudski spor sa sindikatima. Ovakvim svojim ishitrenim i krajnje nepromišljenim izjavama o navodnom smanjenju plaća samo je neodgovorno, i pravno neuko, uznemirio tisuće radnika Zagrebačkog holdinga!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat Čistoća Zagreb,
predsjednica Mirjana Kaltak

Sindikat komunalnih radnika Hrvatske,
predsjednik Želimir Hercigonja. dipl.iur.

Sindikat Zagrebačkog holdinga ZET Zagreb, predsjednik Dražen Jović

Nezavisni sindikat Zagrebparkinga,
predsjednik Darko Kleinberger"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo